Автор
Ева Григорова

Експлозивна нова книга от двореца: Хари и Меган се държаха като тийнейджъри

Бъкингамският дворец избра да запази в тайна констатациите от своето разследване на обвиненията в тормоз срещу Меган Маркъл, но спекулациите по темата продължават.

През юни миналата година служители на двореца казаха пред репортери, че подробностите от техното независимо разследване няма да се оповестяват, за да се защити самоличността на онези, които са участвали. Настоящи и бивши служители на двореца бяха поканени да говорят за работата си с херцогинята на Съсекс, след като през 2021 г. се появиха твърдения за това, че тя е тормозила няколко членове на персонала си.



„Не знам какви до какви заключения е стигнал докладът, но се обзалагам, че е заключил, че Меган не се е отнасяла много добре с персонала си“, споделя Валентин Лоу кореспондент на U.K. Times. „Тогава от двореца си помислиха, че ако оповестят резултатите, Съсекс ще бъдат бесни и ще се върнат с още нещо. Затова предпочетоха да понесат малко критика от медиите, че не са много открити с нас, отколкото да имат още една битка с Хари с Меган."

Лоу е автор и на книга, която беше публикувана на 24 януари, озаглавена „Придворни: интриги, амбиция и силни играчи зад Уиндзор“. В той разкрива как доверените съветници на британското кралско семейство са изиграли решаваща роля за оцеляването на монархията през годините. Лоу включва интервюта с вътрешни лица, които споделят опита си от работата си зад вратите на двореца. Въпреки че дава информация за няколко кралски особи, главите в книгата, посветени на семейство Съсекс са тези, които събраха най-много мнения.

Бъкингамският дворец започна своето разследване след новинарски съобщения, че 41-годишната Маркъл е изгонила двама лични асистенти и че персоналът е бил „унижаван“ на няколко пъти по време на живота ѝ в двореца Кенсингтън с принц Хари.

Според книгата на Лоу, вътрешен източник твърди, че работата със Съсекс е „като да работиш за двама тийнейджъри“.



„Бяха някак упорити. Бяха трудни. Бяха неконтролируеми и невероятно своенравни. Вижте всички неща, които правеха Меган и Хари – например вземането на частни самолети. Имаше момент през лятото на 2019 г., когато няколко пъти пътуваха с частни самолета за кратък период от време. И това беше въпреки всички съвети, които им бяха дадени. Съветът: „Не правете това, защото сте изнасяли лекции на света за опазване на околната среда, а след това сте на частен самолет. " - не подейства. А това беше толкова лошо по отношение на въглеродните емисии. Но те не се вслушаха в разума. И разбира се, когато медиите разбраха за това, Хари беше жестоко критикуван. Но просто беше трудно да се справят с тях." - твърди Лоу.

Друг бивш вътрешен човек от двореца каза, че Маркъл „си е мислила, че ще бъде Бионсе на Обединеното кралство“, след като се омъжи за Хари.

„Мисля, че служителите са почувствали, че тя иска славата, искаше хвалебствията“, каза Лоу. Той твърди още, че Меган е била "по-малко заинтересована от рязане на ленти, отваряне на болници и правене на всички откровено скучни неща, които членовете на кралското семейство често трябва да правят."

Няколко членове на персонала твърдят, че по време на обиколката на двойката през 2018 г. в Южния Пасифик са чули Маркъл да казва поне веднъж: „Не мога да повярвам, че не ми плащат за това“.

„Въпреки че се радваше на вниманието, Меган не успя да разбере смисъла на всички тези разходки, ръкостискане с безброй непознати“, пише Лоу.

View post on Instagram
 


Един от служителите твърди, че получавали постоянни обаждания и имейли от херцогинята.

„Не можете физически да им избягате“, казва той. „Нямаше линии или граници – беше последното нещо през нощта, първото нещо сутрин.“ В книгата се твърди, че "отношенията между двойката и някои от техните висши служители станали толкова напрегнати, че Мигел Хед, личният секретар на принц Уилям, трябвало да се намеси, за да помогне за поддържането на мира."

“Някои от тях напуснаха и си намериха нова работа, защото не можеха да издържат повече“, твърди Лоу. „Ако слушате свидетелствата на някои от тези хора… когато очаквали да получат критика от Меган, те говореха за „Тресях се. Ужасен съм. Не мога да спра да треперя.“ Ето колко лоши са били нещата."



Лоу също така твърди, че някои бивши служители все още имат затруднения да обсъждат своя опит. Част от тях дори са се нарекли членове на „Клуба на оцелелите от Съсекс“.

„По времето, когато пишех историята за тормоза… това са няколко години след въпросните инциденти“, каза Лоу. „Някои от тези хора все още бяха в емоционално крехко състояние. Имаше по-специално един човек, който периодично плачеше… Защото всички тези спомени се връщаха.“

Лоу каза, че независимо от това за кого се твърди, че е виновен, няма съмнение, че дворецът е можел да свърши по-добра работа за справяне с кризата.