Автор
Кристина Кирова

Елизабет Тейлър: Спала съм само с мъже, за които съм била омъжена. А вие?

На 27 февруари се навършват 92 години от рождението на една от най-великите киноикони на Холивуд - неподражаемата Елизабет Тейлър.

Знаменитата актриса се ражда на 27 февруари през 1937 г. Кариерата ѝ започва още в началото на 40-те години на миналия век и не след дълго се превръща в една от най-големите звезди на Холивуд.

Тя дебютира в киното през 1942 г. във филма There's One Born Every Minute, като малко преди това подписва първия си договор с компанията Universal Pictures. Елизабет участва и в още няколко филма и бързо набира широка популярност още в тийнейджърските си години. През 1950 г. в комедията Father of the Bride и в драмата A Place in the Sun и печели критиците.

Легендарната актриса е наградена с много отличия и получава признание от публиката и колегите си. Тя е известна и с красивата си външност и скандален любовен живот. Омъжва се за първи път, когато е едва на 17 години за богатия хотелиерски наследник Ники Хилтън. Не след дълго те се разделят и Елизабет встъпва в брак с актьора Майкъл Уелдинг, но и този съюз не продължава вечно. Красивата актриса се омъжва общо 8 пъти, като два от тях са за актьора Ричард Бъртън.



Тейлър е известна и като една от актрисите с благородни каузи. След смъртта на близкия ѝ приятел Рок Хъдсън, тя основава благотворителна фондация за болни от HIV.

През 90-те здравето на знаменитата актриса рязко се влошава, като първо й е открит диабет и страда от сърдечна недостатъчност, а няколко години по-късно е оперирана от тумор в мозъка. Операцията е успешна и здравето й е стабилизирано, но 12 години по-късно тя отново е оперирана, този път заради сърдечен проблем.

Елизабет Тейлър умира на 23-ти март 2011 г.

Днес си припомняме и някои от култовите ѝ мисли:



"Винаги съм признавала, че във всичко, което правя, съм водена от своите емоции."

"Проблемът с хората, които нямат никакви пороци, е, че можеш да си напълно сигурен, че те имат някои доста досадни добродетели."

"Аз имам тяло на жена и емоции на дете."

"Успехът е най-добрият дезодорант."

"И богатите също плачат, но аз предпочитам да плача в кадилак."

"Спала съм само с мъже, за които съм била женена. Колко жени могат да кажат същото?"