Автор
Woman.bg

Емоционалните проблеми, за които подсказват болките в тялото ни

Ако се чудите дали между физическата болка и душевното ви състояние съществува връзка, то отговорът е категорично "да". Дори има цяла наука, която се занимава подробно с причинно-следственото взаимодействие между емоциите, които човек изпитва в даден момент и болежките, които своевременно го спохождат. Става дума за т.нар. епигенетика, която изучава влиянието на околната среда върху гените. До преди няколко десетилетия се е смятало, че генетичната информация, предадена по наследство от нашите родители е статична Това обаче не е така.

Днес учените вече са наясно, че еволюцията ни е много по-сложна, като едни или други гени могат да се „включват’’ или „изключват“, ‘’забавят’’ или ‘’забързат’’ в зависимост от начина ни на живот, емоциите и средата. Всяко едно преживяване, усещане и чувство, предизвикано от външни фактори, неминуемо рефлектира върху тялото ни и остава отпечатък върху физическото ни здраве. Ето защо, за разлика от генетичните промени, които отнемат поколения, промените, дължащи се на епигенетиката, могат да се видят в рамките дори на няколко години.

Съществуват различни фактори, които могат да засилят или да отслабят имунната система. И напълно обяснимо, след като самата тя е в тясна връзка и взаимодействие с нервната система. Нека да видим кое лошо чувство у нас може да провокира определено заболяване в тялото ни:

Стресът – главоболие и мигрена;

Яд, обида, гняв - болка във врата;

Тежък емоционален товар, тревога, мъка, страдание – болка в раменете;

Чувство на самота, на пренебрежение от страна на околните, липса на подкрепа - болки в горната част на гърба;

Тревога, усещане за материална нестабилност, финансови проблеми - болки в кръста;

Страх от промените, несигурност, липса на самоувереност - болка в лактите;

Липса на приятели, на отношение от страна на околните, усещане за отхвърленост - болки в дланите;

Признак на високо его, надменност, незачитане мнението и правата на другите - болки в коленете;

Недоверие към околните, ревност, напрежение – болки в прасците;

Усещане за монотонност, за тъпчене на едно място, лична неудовлетвореност, ниско самомнение, липса на добра оценка от страна на околните и подкрепа - болки в глезените.

Депресия – болки в стъпалата.

Четете още: 10 негативни емоции, които ни разболяват