Епидемичната обстановка се удължава, България е на крачка от намирането на лекрство срещу Ковид-19!

Преди минути се състоя изненадващ брифинг, на който присъстваха министър Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата - Богдан Кирилов. На него стана ясно, че извънредната епидемична обстановка ще продължи до края на месец юли.

Г-н Ананиев призова да бъдат затегнати масовите мерки за сигурност, тъй като категорично новият пик на заболелите е резултат от множеството мероприятия, състояли се през последните седмици. Очаква се масов контрол по отделните региони в зависимост от обстановката, а масовите събития да бъдат сведени до минимум. Причината за удължаването на епидемичната обстановка е предоставянето на възможността министърът на здравеопазването да въвежда нови мерки с цел опазване на сигурността.

Ще бъде издадена и заповед, с която ще бъдат обявени страните, чийто граждани ще могат да влизат в България или тези, които ще могат да влизат в границите на родината ни, но ще трябва да бъдат подложени на 14-дневна карантина.

Ексклузивната новина от брифинга е, че България е на крачка да намери лек срещу новия коронавирус. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата, Богдан Кирилов, съобщи че това е Ивермектин, който е добре познато средство за преборване на паразити и има установен безопасен профил. Още от месец май се провежда клинично изследване на лекарството, което е приложени вече върху 30 пациента. Оказа се, че България е първата страна от Европа, започнала това проучване.

Друга хубава новина е, че вече над 50% от заболелите в България са излекувани от Ковид-19.