Автор
Пепа Попова - Пепита

Есента - сезонът на сантименталната и емоционална кухня

Есента е изпълнена с магични аромати и трябва да си призная, че те изпълват и носа, и душата ми с щастие. Още от момента, в който усетя уханието на печен червен пипер от комина на съседа през септември, вече знам, че любимото ми време за уют, задоволство и заедност у дома настъпва.
Да, обожавам лятото и то тази година, въпреки смутните времена, в които живеем, бе повече от приказно – синьо, спокойно, без дъждове, затова пък с много и добри приятели... Но има просто нещо невероятно вълшебно в уюта на есента и великолепните цветове, свързани със сезона, признавам си!
От вкуса на ястията, през красотата на природата която ни заобикаля до специалните и не толкова специални поводи – много са причините да харесвам есента.
Тя е идеалният сезон за творчество в кухнята и за създаване на уют и емоции, най-вече с помощта на храната. Със сигурност ви се е случвало, хапвайки нещо любимо, то да събуди у вас поредица от усещания и уникални и стимулиращи емоции.

Излишно е да казвам, че пътуванията в момента не са опция - но това не означава, че не можем да приготвим нещо у дома така, че да направим уикенда специален. Няколко топли кроасана, няколко резена кашкавал, сирене и шунка, качествено масло, сладко, сезонни плодове и зеленчуци и чаша хубаво еспресо, подредени стилно в неделна утрин за секунди, ми създадат усещане, че съм в хотел и се наслаждавам на вкусна континентална закуска в компанията на любим човек. Трябва да ви уверя, че след подобна сантиментална вкусова илюзия и настроението, и любовта вкъщи сякаш се мултиплицират.


А домъчнее ли ми за кухнята на мама – на секундата си създавам ароматна емоция, която да ме пренесе там. През есента дома на мама често миришеше на тиквеник с много канела, орехи и масло. За да пресъздам този спомен от детството се опитвам да спазвам стриктно не само рецептата, но и начина, по който тя избираше продуктите. От нея знам, че за перфектната баница с тиква най-важни са корите и хубавото масло.

Не правя компромиси с тези продукти и използвам само Lurpak - чисто масло, произведено от свежо мляко и натурални съставки. Към него добавям страст и много емоция и магията обикновено се получава. Домът ми се изпълва с аромат на сладко запечена тиква, канела и кафява захар и детските спомени оживяват дотолкова, че дори чувам подсъзнателно гласа на мама, която ни подканя със сестра ми да подредим масата и да запалим няколко свещи за разкош ...
Мисля си, че комбинацията от тиква, канела и масло е най-близка от всеки друг вкус до сладкия комфорт да си вкъщи с близките си, ето защо не пропускам да създвам тази атмосфера за семейството си у дома.
Опитайте и вие – именно есента е сезонът на сантименталната и емоционална кухня!

А ето и рецептата за вкусен и ароматен тиквеник:

Необходими продукти:

кори за баница - 1 пакет
тиква - 1 кг.
орехи - 200 г.
масло - 1 опаковка Lurpak (от всички възможни на пазара, аз залагам на това)
захар - 250 г.
канела - 1 ч.л. на прах
ванилия - 2 пакетчета
пудра захар - за поръсване по желание



Начин на приготвяне:

Тиквата се отрязва, с помощта на лъжица се почиства от семките, обелва се и се нарязва на парчета. Парчетата се настъргват на едро ренде. В дълбок и широк тиган в половината масло се задушава тиквата, като се бърка периодично, докато омекне. Отстранява се от огъня и се добавя захарта, канелата, ванилиите и едро счуканите орехови ядки.
Взимат се по две кори за баница и се намазват с останалата част разтопено масло. Слага се от плънката върху корите и се навиват. Прехвърлят се в предварително намаслена тавичка.



Тиквеникът се пече в предварително загрята на 170-180 градуса за 40-45 минути, докато се позачерви. След като се извади от фурната, се напръсква с малко студена вода и се завива с кърпа. При поднасяне тиквеникът може по желание да се поръси с пудра захар.





Да ви е вкусно!

(в материала има продуктово позициониране)