Автор
Woman.bg

Ето как изглежда окървавената "Нотр Дам" след огнения ад

С летен дъжд французите посрещнаха най-тъжното си утро, след като в продължение на осем часа горя един от символите им - катедралата "Нотр Дам".

След бушуващия огън през нощта най-накрая огнеборците успяха да загасят унищожителните пламъци, които разрушиха средновековната сграда.

"Нотр Дам" без съмнение е увредена, а щетите са големи. Франция, както и голяма част от света, беше потънала в скръб от "обезобразяването" на „Парижката Света Богородица“. В информационните агенции вече има и снимки на останките на катедралата.

Въпреки покъртителната гледка "Нотр Дам" ще живее. Окървавена, но непокорена. В тази смесица на дим и вода златният кръст над олтара беше оцелял. Не е ли чудо... Той успя да избегне злата участ и пламъците не са го унищожили.

Когато започнаха да се появяват първи снимки на пожарникарите и на един герой-свещеник, който бяга в огнения ад, световните лидери, включително и кралицата, започнаха да правят и своите първи изявления за случилото се. „Принц Филип и аз бяхме натъжени, когато видяхме пожара, който погълна катедралата "Нотр Дам“, каза тя пред френския президент Макрон.

"Осъзнавам от какво значение за всички нас е катедралата. И за нас, които не живеем във Франция, храмът е едно от най-големите архитектурни постижения. Това е съкровище за цялото човечество“, отбеляза принцът на Уелс. Като утеха той спомена пожара през 1992 г., който опустоши много голяма част от замъка Уиндзор. "С вас сме, особено с оглед на нашия опит с опустошителния огън в замъка Уиндзор преди 27 години", отбеляза още принцът. Папа Франциск също изрази своята подкрепа.

"Има някакъв неописуем дух, който живее в тази сграда и който го няма в Айфеловата кула например", това отбеляза Амброуз Лоран, секретар на Конференцията на епископите във Франция.

За съжаление тази година в "Нотр Дам" няма да се отбележи Великден, което не се е случвало от почти девет века.

Снощи фрнцузите напълниха улиците и се молеха за спасението на "Нотр Дам". Парижани и туристи се събраха пред катедралата за бдение на свещи. Местните жители първо отидоха в църквата "Сен Сюлпис", преди да се отправят към емблематичния храм. Църквата "Сен Сюлпис" е построена през 17-и век и също пострада от пожар преди около месец.

"Вчера си мислехме, че цялата катедрала ще се срине. Но тази сутрин я видях, че все още е тук. Това е знак за надежда", сподели монахинята Мари Ейми, която бързаше към близката църква, за да се помоли за спасението на "Нотр Дам".

Френският президент Емануел Макрон пък даде обещание да възстанови "Нотр Дам" в рамките на пет години. "Щетите са големи. Но ще реставрираме, и "Нотр Дам" ще изглежда още по-красива", каза той в телевизионно обръщение.

Засега версията е, че пожарът е произшествие, в резултат на възстановителните работи на световното архитектурно съкровище. Едно е ясно - разследването на пожара ще бъде дълъг и сложен процес. Петдесет следователи работят по случая и ще разпитат всички работници от пет компании, които бяха наети за ремонта на покрива на катедралата, откъдето избухнаха пламъците.

Един от прокурорите, който разследва случая, обяви, че в понеделник в 18.20 ч. е подаден сигнал за предупреждение за пожар, но такъв не е бил забелязан. Второто предупреждение е в 6.43 ч. Тогава пламъците вече се виждат, както и че пожарът идва от покрива на храма. Следователите вече са разпитвали 30 души, като лицата се пазят в пълна анонимност, за да не се пречи на разследването.

Новината, че пожарът вероятно е случаен, а не предизвикан нарочно, по никакъв начин не облекчава болката на французите, за които "Нотр Дам" е националната гордост и символ, обезсмъртен в романа на Виктор Юго от 1831 г. „Парижката Света Богородица“.

Междувременно две от най-богатите семейства в страната обещаха 300 милиона евро за реставрация на храма.

До момента по дарителските сметки за спасяването на катедралата вече са постъпили 800 милиона евро.