Автор
Woman.bg

Ето кои са токсичните навици на самотните жени над 40

С възрастта много жени, обременени от житейския си опит, стават по-несговорчиви, по-малко спонтанни и жизнерадостни. Без да забелязват това или без да си го признават, те живеят години наред, чудейки се какво именно съсипва връзките им и защо отново и отново претърпяват неуспех в любовта.

Консултирахме се с психолог, за да уточним кои вредни навици могат да се развият с възрастта и да отровят връзката ви с мъж.



1. Изкопчване на емоции, обещания, гаранции, материални инвестиции от мъжа


Жените могат да прилагат за тази цел както деликатни и изтънчени методи, така и недодялани и груби похвати. „Не е за вярване съседът ни колко обича жена си. Отдалеч му личи, нали? Тя винаги е толкова щастлива. Все показва нови букети в Инстаграм“. Или тежката артилерия – „Или се женим, или те напускам“.

2. Вменяване на чувство за вина


„Разбира се, иди за риба с приятелите си. С тях ще ти е по-весело. С мен вкъщи ти е скучно, естествено“. Или „Върви, аз и без това сякаш се разболявам, нещо ме свива сърцето“. После можете да седнете в някой ъгъл и да плачете тихичко. Ако мъжът започне да ви разубеждава, разплачете се още по-силно. Така той гарантирано ще се чувства ужасно виновен.

3. Хиперконтрол


Жената се старае да е в течение на всички пориви за общуване на мъжа – всеки чат, всеки разговор с приятели, колеги и автомонтьори. Тя отдавна е поискала всичките му пароли и ги използва без притеснение – нали влюбените не бива да имат тайни един от друг?


4. Предизвикване на ревност


Мъжът не бърза да ви предложи брак? Защо тогава да не си поиграете с чувствата му и да не го накарате да ревнува? Можете да му разкажете, че бившият ви внезапно ви се е обадил или да се приберете със закъснение от работа, подпийнали и с букет цветя в ръка. А можете и да си купите сами цветя и да кажете, че са от таен обожател.

5. Мързел и нежелание за развитие


Съвместният живот, битът, майчинството и рутинните грижи ни отнемат много сили и време. Често обаче жените сами се пускат по течението, без да имат желание да променят каквото и да било или да продължат напред. Правят по инерция това, с което са свикнали, приемат ролята на домакиня, за да не се подлагат на кариерен стрес, а после се оплакват, че в живота им няма радост, щастие и постигнати успехи. Трудно е да бъдеш щастлива, преуспяла и интересна за мъжа си, ако не предприемаш никакви действия.

6. Размити лични граници и емоционална нестабилност


Жената отначало е готова на всякакви отстъпки за мъжа, а после прави бунт. Ту му се сърди и вдига скандали, ту отново го обича и му се извинява. Това изтощава и нея, и партньора й. Жената с размити лични граници често се чувства като жертва, но обвинява за това мъжа. Тя не разбира кога трябва да каже едно спокойно и учтиво „не“ и кога едно топло „да“. Затова й се налага да действа чрез лъжи и заобикалки, а после да изпитва омраза и да изпада в истерия заради натрупалата се агресия. Това поведение най-често е показател за липса на формирани лични граници.