Автор
Woman.bg

Ето коя е Урсула фон ден Лайен – жената начело на ЕК

Майка на 7 деца. Стилна жена. Лекар по образование, но политик по призвание. Министър на отбраната на Германия, определяна като „тих тактик“ в толкова мъжка работа. А вече и шеф на Европейската комисия. Запознайте се с Урсула фон дер Лайен, първата жена в историята, избрана да оглави ЕК.

Политическата рулетка на напрегнатите преговори за разпределение на най-високите постове в Брюксел не започва обещаващо за Фон ден Лайен, но сега със сигурност можем да кажем, че на финалната линия тя е изненадващият победител. Макар и извън първоначалните сметки и хипотези, германката бе подкрепена от лидерите на европейските държави, както и от Европейския парламент.



Коя е жената, която сяда в стола на Юнкер

60-годишната Урсула фон ден Лайен е родена в Брюксел, в германско семейство със солидно потекло – техен предшественик е барон Лудвиг Кноп от Бремен, един от най-влиятелните търговци на коноп през 19 век. Семейството се мести в Хановер, където Урсула завършва медицина и започва работа като асистент в АГ отделение на университетската болница, а след това завършва магистратура по обществено здраве и преподава. Преди това тя учи икономика в Лондон. Междувременно баща й, евробюрократ, е избран за премиер на провинция Долна Саксония, с което вероятно са дошли и първите политически уроци за нея.

Следва страхотна кариера, която Урсула отдава на готовността на съпруга ѝ, професор по медицина, да поеме грижите за 7-те им деца. Преди това семейството живее няколко години в Калифорния, където бъдещият шеф на ЕК забелязва гъвката социална политика по отношение на отглеждането на деца от работещи родители. Така тя решава, че ще последва баща си в германската политика, а през 2003-а година е избрана за депутат от редиците на християндемократите.

Политически роли

Обратно у дома, двойката е доста нестандартна, тъй като политическият елит на Германия предимно се състои от мъже, докато върху жените все още тегне стигмата да бъдат майки и къщовници. С годините Урсула фон ден Лайен се превръща в пример за това, че е възможно и да имаш 7 деца, и да владееш перфектно три езика, и да вземаш важни решения за бъдещето на най-влиятелната европейска страна. Популярността ѝ расте бързо, а анализаторите я описват като „умерен играч“ с решителни намеси, когато е необходимо.

Урсула фон дер Лайен е социален министър във второто правителство на Ангела Меркел. Тя работи за женски права, квоти за нежния пол в бордовете на стратегическите немски компании, по-високи бащински при раждане на дете, както и стимулиране на раждаемостта. Идеите ѝ предизвикват сблъсъци с Министерството на финансите, критики не липсват, но Фон дер Лайен се издига като един от най-доверените хора на Меркел.

В третото правителство на Меркел лекарката е избрана за министър на отбраната. На този пост е доста горещо – Русия анексира Крим, сирийската война продължава, в Германия се надига опасна радикална вълна срещу бежанци и мюсюлмани, включително в редиците на армията, а в Афганистан загиват немски военнослужещи, а при учение два самолета се сблъскват погрешка. Предишните министри на отбраната са принудени да подадат оставки по една или друга причина, но Урсула фон дер Лайен, първата жена на този пост, удържа предизвикателствата и трупаните с години проблеми.



Без много приятели в Берлин

Наскоро Мартин Шулц коментира, че това е най-слабият министър на Германия. Фон дер Лайен не се ползва с висок рейтинг в момента, а приятелите й са основно извън родината, сред тях е френският президент Макрон. Тя е обвинявана в неспособност да укрепи и модернизира германската армия, сочена е с пръст за корупционните скандали в сектора на отбраната, а за медицинската й диплома се разрази скандал за плагиатство.

Въпреки критиките, Фон дер Лайен се обяви за увеличаване на парите за отбрана на Германия, както и за по-активно участие на страната в операциите на НАТО. Тя подкрепя идеята за създаване на обща европейска армия, като не се притеснява да се дистанцира от управленската линия на Меркел, когато не е съгласна.

Какво да очакваме от Урсула фон дер Лайен? Тя е консерватор, който подкрепя интеграцията. Визията й за Европа е тази за Съединени европейски щати - по-сплотен съюз, който да бъде световен лидер, но и да дава свобода на местните власти да решават своите конкретни проблеми.

Бъдещето на Стария континент ще бъде в нейните ръце, в ръцете на майка на 7 деца. Това е добър знак, а останало предстои да видим. Както каза Доналд Туск: „В крайна сметка Европа е жена“.

Четете още: Сбогом, Бетономорие! Българите ти обърнаха окончателно гръб

Автор: Цветана Георгиева