Автор
Ева Григорова

Ето защо мъжете напускат красивите и умни жени

Неволите в любовта имат свойството да застигнат дори и най-красивите и умни жена. За съжаление в живота често се случва стойностните дами да нямат късмет в личния си живот, а това води до объркване, тъга и много негативни емоции.

На какво обаче би могъл да се дължи този феномен? Трудно е да се даде еднозначен отговор, но истината е, че в крайна сметка става въпрос за ментални модели, които биха могли да ни дадат отправна точка.

1. Мъжът се е чувствал притиснат и непълноценен

Много от дамите често изпадат в ситуация, в която търсят повече близост и нежност, отколкото са получавали от партньора си. Други пък имат непрекъснатата нужда да поправят поведението или външния вид на половинката си. Това води до дисбаланс във връзката, който често има свойството да не се вижда на пръв поглед, но да се натрупва с времето, което обикновено води до неочакван край на отношенията. Така често мъжете се чувстват притиснати и непълноценни, сякаш каквото и да направят, не е достатъчно добро за дамата на тяхното сърце, а това би могло да ги накара да оставят дори и най-страхотната жена!

2. Усещал е, че трябва да се конкурира с половинката си

Ако дамата във връзката е успешна, обича да се конкурира и да се състезава, това често е сериозен удар по мъжката гордост на нейния партньор. Имайте предвид, че конкуренцията може да се прояви по много и различни начини: сред вашите общи приятели, за вниманието на най-близките ви хора и дори в спортно отношение. Финансите разбира се са един от най-сериозните проблеми, които биха могли да възникнат в една връзка, особено ако жената печели повече от мъжа. На голяма част от представителите на силния пол не им е никак лесно да изпуснат контрола и да оставят важните решения в ръцете на своята партньорка. Разбира се не ви съветваме да се откажете от личните си предпочитания. Стремете се да взимате всички важни решения, които касаят връзката ви, заедно и след задълбочена дискусия.

3. Не се чувства достатъчно ценен и уважаван

Редица психолози споделят, че силните отношения се градят основно върху взаимното уважение. Всеки човек трябва да знае, че партньорът му го подкрепя безрезервно, независимо от обстоятелствата, спънките и провалите. Ако жената се съмнява в способностите на мъжа си, критикува го непрекъснато и не приема насериозно неговите страсти и идеи, много е вероятно той да си тръгне.