Автор
Весела Георгиева

Ето защо трябва да хапвате лютичко

Някои може и да се мръщят, но лютото носи доста ползи за организма. Вижте какви?

Лютите храни влияят добре на здравето, казват специалистите. Според изследване, публикувано в American Chemical Society, цитирано от Science Daily, капсаицинът, който се съдържа в тях, неслучайно се използва в различни лекарствени продукти и хранителни добавки. А основната му роля е за успокояване на болката и потискане на възпаленията.

Експерти и учени от клиника Кливланд твърдят още, че капсаицинът предизвиква физиологична реакция, създаваща усещане за прилив на топлина в тялото. Реално той не „изгаря“ тъканите, а заблуждава мозъка, че е настъпила температурна промяна, което пък води до усещане за горещина, пише healthdigest.com. Всъщност, повишаването на вътрешната температура на организма е средство за охлаждането му.




Един от краткосрочните положителни ефекти от лютото е охлаждането на организма. Но дългосрочните ефекти при редовна консумация на люто са още по-впечатляващи.

Проучванията показват, че хората, които редовно ядат люто, са изложени на значително по-нисък риск от преждевременна смърт.

Лютите храни подобряват здравето на стомашно-чревния тракт, насърчават метаболизма и контрола на теглото, намаляват лошия холестерол.

Капсаицинът има редица ползи и за функциите на някои органи в тялото. Според Science Daily, капсаицинът може да намали натрупването на холестеролни плаки по кръвоносните съдове. А това е добре и за черния дроб.

Разбира се, не трябва да се прекалява. Честата консумация може да предизвика сериозни раздразнения на храносмилателния тракт и отделителната система.