Автор
Весела Георгиева

Факт. Мъжете страдат повече от раздялата. Вижте защо!

Всяка раздяла е стрес. Всяка раздяла се приема трудно. Нужно е време раните да заздравеят. според различни проучвания обаче, мъжете май са по-съсипани от нежния пол след раздяла... Защо?

Мъжете са по-склонни да търсят помощ за връзката си онлайн

Учените са проследили постове на повече от 184 000 души на „Редит“ (мащабен новинарски сайт, позволяващ създаването на отделни общности, в които потребители могат да споделят снимки, видеа, линкове и текстове по определена тема, които да се обсъждат и да бъдат гласувани.), които пишат в раздел „Връзки“. Проучването установило, че около 55% от потърсилите помощ за любовни проблеми са мъже.

Анонимността по форумите позволява на мъжете да разкрият чувствата си
Клишето, че „мъжете не плачат“ по някакъв начин оказва влияние върху силния пол. И неговите представители се жалват: „Мъжете не трябва да показват мъката си, затова обикновено я държим в себе си, защото така се очаква и така трябва. На никого от нашите приятели не му се слуша колко страдаме, как бихме постъпили по друг начин, за какво съжаляваме и т.н.“, пише един от потребителите на сайта. Жените, от друга страна, е много по-вероятно да потърсят помощ лице в лице или да посетят терапевт.

Мъжете са по-чувствителни на тема раздяла

Може би сега някои ще повдигнат невярващо вежди, но според проучванията мъжете много по-често участват в обсъждането на проблеми, свързани с раздялата, срещите, личните качества. Шарлот, Ентуисъл, водещ учен в проучването, казва: „Фактът, че във форума за сърдечните проблеми участват предимно мъже, говори, че те са поне толкова наранени от раздялата, колкото и жените." Повечето мъже са потърсили помощ, докато нещата са съвсем пресни, докато жените са потърсили съвет, когато отношенията са се развалили вече почти необратимо.

Изглежда, че мъжете са по-уверени във връзките си в сравнение с жените
Думите, с които си служат двата пола, са също показателни. Жените използват предимно фрази, които издават фокусиране върху себе си: "Аз… еди-какво си". Също така изявленията им съдържат много по-отрицателен заряд. Това издава несигурност и гняв, казват специалистите. От друга страна, мъжете използват повече фрази в мн.ч.: "Ние… еди-какво си". Освен това акцентират повече на положителните емоции и изказът им издава доверие и добронамереност към връзката. Нооооо - потребителите, които говорят с най-голямо пренебрежение към връзките като цяло, са предимно мъже.

Мъжете биха били много по-продуктивни, ако тежестта на стереотипите падне

Един от водещите учени на изследването доктор Раян Бойд казва: „Ако премахнем традиционните стереотипи от мъжете по отношение на техните умения за споделяне, ще видим, че те всъщност са също толкова отдадени на желанието да спасят и подобрят връзката си, колкото са и жените.“