Днес ви представяме рецепта за приготвянето на вкусно ястие - фалафел-бургер с Arla-чийз сос. Несъмнено идеално решение както за обяд, така и за вечеря.

Време за приготвяне: 25 мин.
Порции: 4 бр.

Продукти за соса:

150 г крем сирене Arla Натурално
100 г гъсто кисело мляко
1 скилидка чесън
1 лимон
1 глава червен лук

Продукти за бургера:

400 г нахут - консерва
1 глава лук
1 скилидка чесън
½ ч. л. смлян кориандър
½ ч. л. смлян кимион
½ ч. л. чили на прах
1 яйце
160 г галета
30 мл. олио
Сол, черен пипер
Пресени листа мента и кориандър (по желание)

Начин на приготвяне:

Приготвянето на соса започва с настъргването на лимонената кора и изцеждане на сока на лимона. Скилидката чесън се обелва и счуква. Крем сиренето се смесва с киселото мляко и се подправя с чесъна, лимонената кора и сос. Разбърква се добре, докато се получи хомогенна маса и се прибира в хладилника да престои, докато се приготвят вегетарианските бургери. Червеният лук се нарязва на тънки кръгчета и се оставя също настрана.

Нахутът се изплаква и отцежда, след което се слага в кухненския робот. Добавят се всички сухи подправки и листа кориандър (по желание). Лукът и чесънът се обелват и нарязват и също се добавят в купата на робота. Пуска се на средна скорост и докато работи, се добавя леко разбитото яйце и галетата. В момента, в който сместа стане гладка и хомогенна, роботът се спира и сместа се подправя със сол и черен пипер.

От сместа се оформят 4 бургера с дебелина 2- 3 см. На дъното на грил тиган се слага олиото, нагрява се на средна температура и бургерите се пекат около 4-5 мин. от всяка страна.

След, като изпечете, поднесете между плоски питки или тънки филийки хляб, обилно полети с чийзсоса, гарнирани с кръгчетата лук, и листа мента за свежест.

(в материала има продуктово позициониране)