Плаж, море, спокойствие, следобедна дрямка и любима книга в ръка... Колкото и да е хубава обаче, всяка ваканция рано или късно свършва, а първите дни в офиса често са толкова неприятни, че ни се иска изразът "работно време" просто никога да не е съществувал.


Ако и на вас ви е криво в първите работни дни, трябва да знаете, че психолозите имат специална теория за това каква е причината да се чувстваме толкова зле след края на отпуската. Явлението се обяснява най-просто със стреса, който причиняваме на организма, сменяйки графика и начина си на живот. Ако няколко месеца сме ставали всяка сутрин в осем, а после сме работили до 18.00 ч, тялото автоматично е привикнало към този начин на живот. Какво се случва обаче, когато отидем на почивка? Организмът превключва на съвсем различен режим, който е далеч по-лек от работния, а след седмица край морето той вече е настроен да функционира на други обороти.

Ето защо, когато ваканцията приключи, а ние прекарваме поредния тягостен следобед в работна обстановка, в организма ни се отделят куп хормони, които ни карат да се чувстваме нещастни, меланхолични, уморени и без тонус. Много често се появява и главоболието, с което не можем да се преборим с дни. Как да се справим с него и да "преживеем" първите дни в офиса, без да изпитваме желание да избягаме от работа?

Ето няколко безценни съвета:

"Бягайте" от работа на всеки час

За да се справите по-лесно със стреса след края на отпуската, е добре да си "организирате" кратки бягства от работа за по няколко минути на всеки час. Ако успявате да се разтъпчете навън 4- 5 пъти на ден, ще усетите колко по-лесно ще преживеете първите дни в офиса след дългата почивка.

Движете се повече

След края на ваканцията често се връщаме с един-два килограма по-тежки. Вместо да се отчайвате обаче, заложете на повече спорт. Той ще регулира хормоните ви и ще накарате тялото да се почувства по-тонизирано. Не забравяйте, че наднорменото тегло и липсата на движение могат да бъдат сред основните причини за по-честата поява на болки в главата. Данни от някои здравни изследвания, проведени в САЩ, сочат, че над 20 процента от хората със свръхтегло се оплакват от хронично главоболите. Именно затова лекарите съветват, когато симптомите на мигрената се появят, да обърнем специално внимание на физическата активност. Само 30 минути ходене дневно биха помогнали в превенцията на главоболието, посочват още специалистите.

Никакви срещи рано сутрин

През първия ден след отпуската бъдете спокойни и отложете напрегнатите срещи за ранния следобяд, особено ако трябва да се взимат важни решения. В противен случай рискувате съзнанието ви да не е напълно бистро, което ще внесете допълнителен стрес за организма и може да се превърне в още една предпоставка за поява на болки в главата.

Преживейте щастливите мигове отново

За да не станете жертва на постваканционната меланхолия, заредете се с положителна енергия и побързайте да разкажете на близките си за хубавите моменти от почивката си. Когато разказваме за щастливи случки и си спомняме хубави неща, в тялото ни се отделят хормоните на щастието, които ни карат да се чувстваме по-добре.

Изгонете главоболието бързо и ефективно

Ако и на вас първите работни дни след отпуската ви се отразяват зле и страдате не само от липса на тонус и апатия, но и от болки в главата, не се отчайвайте. Тензионното главоболие, наричано още главоболие от напрежение, засяга около 80% от хората. Ще го разпознаете по тъпата, непулсираща болка, често двустранна, свързана и със схващане в теменната област или врата. Най-често се появява след натоварен работен ден, а основните причини са стресът, умората и недоспиването. За щастие обикновено се повлиява от приема на подходящ медикамент, като Диалгин Експрес.

Разтворимата му форма позволява наистина бързото действие и побеждава главоболието изключително ефективно.

Диалгин Експрес е комбиниран лекарствен продукт, който съдържа добре познатите метамизол и кофеин. Метамизолът бързо и ефективно овладява болката, а кофеинът подпомага обезболяващото действие на метамизола. Комбинацията им дава наистина експресни резултати, без да вреди на лигавицата на стомаха.

(в материала има продуктово позициониране)