Автор
Ева Григорова

Говори с дървета и пътува със спалня: Най-странните привички на новия крал на Англия Чарлз III

В първите часове от царуването на крал Чарлз III стана ясно, че той има особен проблем с писалките, а по този повод в интернет се появиха редица забавни колажи.

Оказва се обаче, че това не е единствената странност на новия владетел на Обединеното кралство.


Пътува с цялата си спалня

Какво взема обикновеният човек със себе си на път? Дрехи, тоалетни принадлежности и някаква джаджа, без която не може да живее и ден... Но когато си кралска особа измеренията са съвсем различни. Журналистът и писател Том Бауер пише за това в книгата си The Rebel Prince: The Power, Passion, and Defiance of Prince Charles. Той разкрива, че когато бъдещият крал и Камила Паркър-Боулс, настоящата негова съпруга и кралица на Великобритания, били поканени в къщата на приятел в североизточна Англия, Чарлз поискал цялата му спалня да пътува заедно със семейството.

Камион, пълен с кралските предмети, пристигнал на уреченото място ден преди пристигането на Чарлз, така че работниците да имат време да прекроят стаята за гости. Цялата спалня е преместена, включително и ортопедичното легло на Чарлз. В допълнение, той бил придружен от собствена тоалетна седалка, специална тоалетна хартия, любимото му уиски, бутилирана вода и две картини, на които били изобразени Шотландските планини.



Разговаря с растения

Чарлз III много обича растенията. Той дори работи с Woodland Trust (най-голямата благотворителна организация за опазване на горите в Обединеното кралство) и телевизионната програма Countryfile на BBC, доставяйки дървета за различни градини и парцели в Обединеното кралство.

Като голям любител на растенията, Чарлз III има свои „зелени“ традиции. Например, той говори с дърветата и се здрависва с клоните им по приятелски начин, за да ги поздрави.



Не използва мобилен телефон

Кралското семейство има всичко. Но не и Чарлз III. Например, той няма мобилен телефон. Това стана известно по време на делото на Меган Маркъл срещу в-ик Mail. За това се говори в неофициалната биография на Меган и Хари “В търсене на свободата". Авторите на книгата описват подробно как принц Хари изпращал съобщения и снимки на Чарлз на мобилния му телефон. Адвокатът по делото Джени Афия обаче отрече тези подробности, като каза, че Чарлз няма мобилен телефон.

Твърде придирчив е към храната

Като се има предвид колко често Чарлз III пътува по света, може да си помислите, че той е фен на международната кухня. Но това е далеч от истината. Според кралския готвач Сали Бедел Смит, новият крал е толкова придирчив към храната, че се придържа към една и съща закуска почти всяка сутрин: той предпочита да яде яйца или пшеничен зародиш с мед, като завършва храненето си с плодове и чай.

Освен това не всяко яйце е подходящо за краля. Един от готвачите на Чарлз, Мервин Уичърли, каза, че всяко яйце за Чарлз III трябва да се вари точно три минути, за да отговори на предпочитанията на кралската особа. Кралят също предпочита и яйцата му да бъдат сервирани по определен начин: обелено яйце със сигурност трябва да бъде скрито под листа от маруля.

Известно е също, че той често пропуска обяда, не обича шоколад, кафе и чесън. Затова готвачите обикновено имат трудности с него.



Навсякъде носи сол и прибори за хранене.

Чарлз III винаги взима със себе си малък сребърен буркан с морска сол Maldon и любимата си копринена възглавница. Той има проблеми с гърба, които го затрудняват да седи на едно място повече от час, а възглавницата облекчава болките в гърба му. Следователно, дори на празна маса, можете да определите къде седи кралят: всичките му неща винаги са на мястото си.

Вярва в магии

През 1975 г. Чарлз се присъединява към тайна група от ентусиасти, почитатели на магиите. Приемът в този кръг е възможен само „по наследство“ и бъдещият крал получава покана от своя чичо, Ърл Маунтбатън, който е бил член на клуба повече от двадесет години.

С течение на времето интересът на Чарлз към магията не избледнява. Празнувайки 70-годишнината, той се погрижи празникът да се окаже вълшебен и покани най-добрите магьосници във Великобритания.



Не знае как да прави подаръци

Както отбелязва Evening Standard, в избора на подаръци Чарлз III не го бива никак. Ето само един показателен случай. Когато Ози Озбърн катастрофира с АТВ-то си през 2003 г. и си счупи осем ребра и ключица, а също така получи пукнатина в шийния прешлен, Чарлз III искаше да подкрепи музиканта и му изпрати бутилка уиски. Всичко щеше да е наред, но по това време Ози вече беше споделил с медиите, че има проблем с алкохола, а при една от пиянските свади с жена му Шарън Озбърн той почти не я убил.