Всеки родител прави някои малки грешчици, за които си дава сметка на един по-късен етап, когато детето вече е пораснало. Би било добре обаче да се сещаме, че грешим навреме, за да не съжаляваме, че сме пренебрегнали важни моменти от развитието на нашето дете.

Разговорите...

Комуникацията винаги е важна. Имайте предвид, че колкото и малко да е детето ви, то има нужда да му говорите. Не подценявайте това, дори бебето ви да е само на няколко дни. Мъниците са много интуитивни и усещат, когато някои им говори и им обръща внимание. По този начин връзката става по-силна и пълноценна още от първите месеци на появата на малкото човече в дома ви. Да, след раждането е възможно да изпаднете в следродилна депресия, която да продължи няколко месеца. Освен това имате нужда да се поглезите и да се сетите за доброто старо време, когато сте мислили само и единствено за себе си. Ако разпределите добре задачите си и наредите приоритетите си - ще имате време. Но, запомнете - не подценявайте контакта с детето си. Започнете да му говорите и да му разказвате за света още в първите дни след раждането.

"Дете се целува само докато спи"

Много старомодно разбиране. Не възприемайте този модел на поведение. Покажете обичта на малкото си веднага. Гушкайте го, целувайте го. Знайте, че когато стане на 5-6 години няма да имате много тази възможност, тъй като в този период детето ви няма да е много склонно да го гушкате и да седи дълго време в скута ви, тъй като тогава то вече е достатъчно голямо, за да ходи само и да преоткрива нещата около себе си без ваша помощ. Точно в този момент ще ви липсват миговете на прегръдки между вас и малкото човече. В този момент ще си дадете сметка, че не може да върнете времето с 2-3 години назад.

Интересни общи занимания

В забързаното ежедневие, в което много родители са работещи, им остава малко време да мислят креативно. Или поне на една част от тях. Да, по-лесно е да дадем на хлапето таблет, който да прикове вниманието му с часове пред екрана и ние да можем да поспим или да свършим наша си работа. Това обаче далеч не е най-доброто решение, което може да вземем. Дори да се чувствате изморени днес, то постарайте се утре да измислите занимание, което да споделите с детето си. Не го оставяйте само пред лаптоп или телевизор, само и само да кротува. Излизайте по-често навън. Разходките са приятни. Карането на колело с детето ви също е хубаво занимание. Заедно с малкото вие спортувате на открито. Съсредоточете вниманието му и върху по-занимателни игри, като рисуване, оцветяване, четене на книжки на глас. Децата все още обичат да им четат, стига родителите да имат желание за това.

"Шамарът възпитава"

Това също е една доста остаряла техника. Годината е 2019-а и тези "възпитателни шамари" далеч не са най-доброто решение, за да покажете на детето си, че то греши. Стремете се още в ранна детска възраст да водите разговори и да обяснявате кое е добро и лошо, кое правилно и грешно... Умните хора са казали - насилието поражда насилие. Когато порасне - детето ще ви запомни с това, че вие сте водили непрекъснати скандали с него и това несъмнено ще наруши хармоничната връзка дете-родител. Освен това, бъдете сигурни, още от малко детето ще спре да споделя с вас важни събития, свързани с него и ще ви стане мъчно да научавате от чужди хора какво всъщност се случва с него. Затова изберете по-интелигентен начин да се справите със ситуацията, когато стане напечено. Това не е шамарът!

Важните моменти

Да си до някого във важен за него момент се помни за цял живот. Бъдете сигурни, че колкото и малко на години да е детето ви, то винаги помни кога сте присъствали на негово тържество в детската градина, например, или къде сте го завели на рождения му ден. От изключителна важност е да не се изпускат важни моменти от живота на малкото. Децата могат да понесат много неща, но винаги ще помнят липсата ви във важни за тях събития. Още от ранна възраст те искат да споделят своите празници или малки победи с близките си хора - мама и татко.

Оценявайте детето си!

Има родители, които се страхуват да похвалят детето си, за да не му създадат фалшиво самочувствие и то "много да си повярва" и да се отпусне. Не е редно да мислите така. Все пак това е вашето дете и е хубаво да му покажете, че в този понякога жесток свят то има достатъчно сили и потенциал да се справи с различни ситуации. Подценяването води до ниско самочувствие и дори хлапето да има възможности, то винаги ще изпитва несигурност в ключови етапи от своя живот. Всеки има нужда да чуе хубава дума за себе си, особено от най-близките си хора в семейството.