Автор
Woman.bg

Грета Гарбо - жената, която имаше връзки и с мъже, и с жени, но умря сама

На 18 септември през 1905 г. се ражда една от иконичните актриси на всички времена – незабравимата Грета Ловиса Густафсон, по-известна като Грета Гарбо.

Красавицата покорява много върхове през периода на нямото кино и последвалия го златен период. Американският филмов институт я поставя на 5-то място в списъка на 100-те най-добри актьори за всички времена, а през 1955 г. получава почетен "Оскар" за цялостната си кариера и незабравимите превъплъщения на екрана.

Загадъчна, красива, студена, талантлива и самотна, Грета си остава мистерия и до днес, за която се знае малко, тъй като тя не желае да споделя нищо от личния си живот. Почти не дава интервюта, не подписва автографи, не посещава премиери на филми и не отговаря на писма на почитатели. Единственото, което е известно за личния ѝ живот, е, че обожава да пътува и така и не намира любовта. Има отношения и с мъже, и с жени, но умира напълно сама на 84-годишна възраст в апартамента си в Ню Йорк.

Ето някои нейни мисли:

"Има много неща в сърцето, които не можеш да споделиш с друг човек. Те са твои лични радости и скърби, които никога не можеш да изкажеш. Когато ги кажеш, губиш част от себе си."

"Животът би бил толкова прекрасен, само ако знаехме какво да правим с него."

"За да покажеш достойнствата си, се иска много повече ум, отколкото за да прикриеш недостатъците си."

"Всеки, който се усмихва постоянно, крие издръжливост, която е почти плашеща."

"Никога не съм казвала 'Искам да бъда сама'. Казвала съм само 'Искам да ме оставят на спокойствие', което не е едно и също нещо."

"В нашия свят няма място за голямата любов, за да я изпита човек, трябва да заплати с живота си."