Автор
Woman.bg

Грета Тунберг и Чарлийз Терон с приз "Жена на годината"

На бляскава церемония в Ню Йорк, в понеделник вечер, престижното списание „Гламър” раздаде годишните си награди „Жена на годината“.

Отличията се връчват на онези дами, които със силата на духа си и участието си в редица каузи, проправят път за тези след тях към едно по-добро, достойно и щастливо бъдеще.

Тази година сред носителките на наградите са актрисите Чарлийз Терон, Яра Шахиди и Грета Тунберг.

Чарлийз Терон

16-годишната активистка за климата не успя да присъства на събитието. Затова пък от нейно име наградата прие самата Джейн Фонда.

81-годишната актриса е известна и като една от най-отявлените активисти за правата на жените. Фонда е част и от протестите срещу климатичните промени, вдъхновени от младото момиче.

Джейн Фонда

Грета Тунберг се отдава на борбата срещу климатичните промени, когато е едва на 11 години. Историята на нейния "поход" започва като самотен протест пред сградата на парламента в родния ѝ град. Благодарение на нейната упоритост и воля той прераства до глобално движение, доказващо, че макар и сам, човек има силата да запали плам в сърцата на милиони.

Не е тайна, че Тунберг страда от синдрома на Аспергер - едно от разстройствата в аутистичния спектър. Тя обаче е категорична, че това по никакъв начин не затруднява активистката ѝ дейност, но донякъде предопределя нейния път. "Ако не страдах от синдрома на Аспергер, щях да потърся други начини. Вероятно щях да работя с всички останали. Сега обаче не се справям успешно в екипи и работя много повече сама в сравнение с други активисти, които имат желанието да основат организации и да пишат устави и правилници“, сподели Грета Тунберг неотдавна.

Грета Тунберг

Четете още: Смеем се на "лудата" Грета, че спасява света, но ще си останем с Ивон и Сузанита