Въпреки всички несгоди, които ни се стовариха тази година, лятото отново е тук с цялия възторг, който само то може да предизвика. И някак всичко изглежда по-леко, по-светло и по-възможно. Като че ли то успява с магическа пръчица да разпръсне мъглата около нас и трайно да настани слънцето не само пред очите, а и в душите ни.

И въпреки всички притеснения и страхове, малко по малко мисълта ни се освобождава и се осмелява да копнее. Слънцето и морският бриз ни викат гальовно.

Харесали сме си онзи изрязан бански от рекламата, но няма начин…

Казват, че красотата прозира през кожата. Красивата кожа, като че ли говори за цялостна красота, дори за чисти мисли и чиста душа. Чрез нея се „докосваме“ буквално и метафорично до околния свят. Чрез нея околният свят и другите ни „докосват“. Неслучайно красивата кожа е белег за добро здраве. Именно тя говори и за недоброто здравословно състояние. Тя е като отражение на това, което се случва вътре в нас. Изчервяваме се, посърваме, пребледняваме при определени душевни състояния.

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя може да ни накара да ни е топло или студено. Тя е нашият естествен терморегулатор. Основните ѝ функции са да предпазва тялото от механични въздействия, патогени и прекалена загуба на вода. Тя служи и за топлоизолация, както и за рецептор за част от сетивата. Освен това, кожата се явява като компенсаторен орган на черния дроб, елиминирайки токсините, които той е преработил.

Грижата за кожата е грижа не само за добрия външен вид. Тя е грижа за доброто здравословно състояние. Красивата кожа рядко се постига чрез мазане отвън с кремове и мазила. Обикновено тя е показател за вътрешните състояния на организма. Липсата на достатъчно вода в тялото, липсата на здрав сън, а и стресът, и други нездрави емоционални колебания пряко влияят на състоянието на кожата. Освен това неблагоприятните външни условия – мръсният въздух, лошата храна, цигареният дим също се отразяват негативно. Затова външните грижи и добрата хигиена не са достатъчни. Цялостният подход, включващ влияние отвътре би бил много по-ефективен.

Малцина са онези щастливки, които никога не са се сблъсквали с неприятната портокалова кожа. Въпреки всеобщото твърдение, че целутитът е само козметичен дефект, според медиците портокаловата кожа е заболяване на съединителната тъкан, което засяга едновременно лимфната и кръвоносната система на повърхността. Нарича се "гиноидна липодистрофия" и близо 85% от жените в зряла възраст са засегнати от него (процент, в който попадат както дами, стремящи се към активен и здравословен начин на живот, така и други, за които спортът и правилното хранене съвсем не са приоритет).

Най-общо целулитът представлява натрупване на отпадъчни продукти, вода и мазнина в подкожния клетъчен слой. С разрастването си той притиска кръвоносните и лимфните съдове. Закръгленостите, наречени гиноиди, не се трансформират винаги в целулит. Но под влияние на естрогена и заседналия начин на живот могат да раздуят мастните клетки понякога до 60 пъти над големината им. Притискайки колагеновите нишки, нервите и кръвоносните съдове, тези уголемени клетки затрудняват кръвообращението и лимфния поток. Вследствие това кръвоносните съдове пропускат част от водата и токсините навън. Съединителната тъкан се втвърдява, подува, оттича и задържа повече течности.

Една от основните причини за възникване на целулит са хормоналните изменения. Естрогенът способства отлагането на мазнини, потискайки процеса на използването им в качеството на гориво и попълвайки мастните депа на организма. Той играе ключова роля при развитието на определени тъкани и трупането на мазнини на определени места. Затова прекомерното количество естроген в организма може да предизвика напълняване и поява на целулит. Допълнителни фактори могат да бъдат недоброто кръвообращение, наследственото предразположение, неправилният хранителен режим, липсата на движение, употребата на газирани напитки, алкохол и тютюнопушенето. Това е и причината, колкото и скъпи мазила да употребяваме, те не винаги да са ефективни. Всъщност е добре борбата с него да бъде комплексна – да се води и отвътре, и отвън.

Една от най-ефективните билки за борба с естрогеновия доминанс в организма е билката Агнус кастус. Повлиява намаляването нивата на естрогена. Значително подпомага борбата с целулита.

Центела азиатика (Готу кола) е изключително полезна за кожата и кръвообращението. Заради способността си да подобрява кръвообращението и да укрепва тъканите, тя е много подходяща при отоци на краката, целулит и различни кожни проблеми.

Репеят е една от най-познатите и известни билки, действащи благотворно на кожата. Използван масово в козметиката, той пряко влияе на кожата, като стимулира регенерацията на клетките в епидермиса. Репеят е отлично средство за пречистване на кръвта и лимфата. Тъй като е естествен диуретик, той спомага за по-бързото елиминиране на отпадъчни и токсични вещества от организма. Именно затова той е естествен лек за дерматологични нарушения. Репеят има и антиоксидантни свойства, като елиминира свободните радикали в клетките. Антибактериалните, антисептичните и противовъзпалителни му свойства позволяват да бъде използван като безопасно естествено средство за разнообразни кожни заболявания, включително екзема и псориазис. Също така е доста популярен като лечение за суха кожа и дерматит. Ефективен е като домашен лек за кожни язви и акне. Репеят може да допринесе за здравия и бистър вид на кожата.

В грижата за косата, корените от репей могат да помогнат за успокояване на сърбежа по скалпа, контролират пърхота, и регулират производството на себум, което води до по-здрава коса и скалп. Репеят може да се използва и при косопад. Корените от Репей са перфектният балсам за суха кожа и коса. Ето защо той е широко използван за лечение на пърхот. Помага и при сух скалп, като насърчава растежа на косата.

Лейди Хармония съдържа натурални екстракти от репей, центела, агнус кастус, селен и витамин Д3 с благотворно влияние върху женското здраве.

Подпомага хормоналния баланс в организма, нормалното протичане на менструалния цикъл и менопаузата.

Действа срещу мастните отлагания и целулита.

Влияе благотворно върху кожата и съединителната тъкан.

Лейди хармония е изцяло натурален. Не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Можете да намерите в аптеките без рецепта и онлайн на https://botanic.cc/products/lady-harmonia/.

(платено съобщение)