Автор
Woman.bg

И след 110 години Димитър Димов е прав: Все по-ясно виждам, че нашият свят ще загине от алчността си

На днешната дата се навършват 110 години от рождението на големия български писател Димитър Димов.

Още в последните години в университета той учи испански език и започва работа по първия си роман – „Поручик Бенц“, който вижда бял свят в края на 1938 г. Автор е на повече от 20 научноизследователски трудове и на редица разкази, пиеси и пътеписи. Антивоенният му роман „Осъдени души“, повлиян изцяло от престоя на писателя в Испания, е преведен на сърбохърватски, унгарски и полски език, екранизиран е и му носи държавна награда. Най-известното му произведение – романът „Тютюн“ – се радва на цялостен превод на 18 езика, сред които немски, унгарски, испански, френски, японски, монголски и китайски, а части от него са преведени на английски, италиански, есперанто и арабски език.

Димитър Димов

Във връзка с годишнината на Димов Националният литературен музей организира изложба, посветена на живота му. Откриването на „Димитър Димов в писма и спомени“ е на 27 юни (четвъртък) от 11:30 часа в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

През май тази година в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна бе връчена и първата Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“, учредена под патронажа на кмета на Община Варна по повод 110 години от рождението на писателя. Призът получи французинът Жером Ферари за романа „Проповед за падането на Рим“, отличен и с „Гонкур“ през 2012 г.

Европейска литературна награда Димитър Димов

В чест на големия творец ви предлагаме да надзърнем в прочувственото писмото на неговата майка - Веса Харизанова, изпратено до сина ѝ - Димитър, през далечната 1943 г., когато младият студен е на специализация в Мадрид. Текстът бе публикуван от неговата дъщеря - писателката Теодора Димова, която го публикува в личния си профил във Фейсбук.

Дано Бог те пази!
Скъпо мое съкровище, мое свидно дете!
Току що получих писмото ти от Мадрид от 26 м.м. – първото писмо от теб! Боже мой, как се радвам!
Благодаря на св. Богородица за закрилата – дано и занапред, всякога и навсякъде те закриля пресветата Божия майка!
И каква радост лъха от цялото ти писмо!
Чакай, това са първите дни от пристигането, ти още си преуморен и претрупан с разнообразни и богати впечатления…Пълното щастие от отиването в Испания ти ще почувстваш, когато се уредиш и настаниш в пансион, когато си починеш… Красотата и величието на старата, вековна култура на Испания тъй ще те облъхне и опияни, че ти ще заживееш нов живот – ти ще се преродиш – ти ще станеш и бъдеш онова, за което си предопределен – един голям творец, един писател от европейски мащаб. Боже мой! Как ясно чувствам и виждам аз това – моето майчино чувство, моят майчински усет ми подсказват това и аз безумно се радвам…Но Бог ми е свидетел какви мъки и тревоги изживях, докато получа радиограмата от Мадрид. Дано Бог те пази всякога, навсякъде и във всичко! Дано св. Богородица те закриля!....

По повод годишнината от рождението на Димитър Димов почитаме неговата личност и талант и с някои от най-забележителните цитати от безсмъртните му книги:

"Ако изпушиш три цигари, четвъртата ще ти се стори безвкусна. Ако прекараш две нощи в любов, третата ще те отегчи. А нейните цигари и нейната любов от десет години насам бяха едни и същи!" ("Тютюн")

"Онова, що определя омразата към съперниците ни, не са постъпките на последните, а отношението на жената, която обичаме, към тях." ("Поручик Бенц")

"Дали я обичаше? Той си зададе въпроса ненадейно, но веднага си отговори с положително "не". Твърдите и независими жени го дразнеха. Интелектът им се насочваше винаги към абсурдни неща." ("Осъдени души")

"Ако ревността, изправена пред свършени факти, ни убива или кара да убиваме, съмнението е жесток и подъл мъчител, който изтезава отдалеч." ("Поручик Бенц")

"Нейната интелигентност я спасява от възможността да попадне в ръцете на кой да е глупав мъж. Това не и пречи обаче да тича бясно по най-просташки удоволствия." ("Поручик Бенц")

"Човек може да живее еднакво добре с десет или сто милиона зад гърба си. Защо притежателите им изпитват тоя безумен порив да прибавят още към тях?" ("Тютюн")

"И все по-ясно виждам, че нашият свят ще загине от алчността си".

"Доброто и злото са недействителни. Няма друга действителност освен тази, която човек си създаде сам." ("Тютюн")

"Красотата е банално качество у много жени. Същинското очарование идва от вътрешния пламък на личността." ("Поручик Бенц")

Четете още: Димитър Талев: Никога не ги карай да те обичат, дете мое... Който устои и остане, те обича истински...