Идеи за вегетариански обяд за вашия ученик

30 септември 2016 | 11:45
4328
0
0

Бебето проявява  вкусови предпочитания още от кърмаческа възраст.  Затова и не е толкова чудно, че някои дечица сами отказват месните продукти още от съвсем малки.

Ако и вашият малчуган е от тях, сигурно вече сте се сблъскали с трудностите, които дете с този хранителен режим среща в детските градини и учебните заведения.

За един ученик, например, вариантите за вегетариански обяд са предимно нещо пакетирано и със съмнителна хранителна стойност от училищната лавка. Ние като родители не искаме подобно нещо, затова ви съветваме да не оставяте детето си само да купува хапването си, а да му опаковате вкусно домашно сготвено ястие.

Ето и няколко лесни рецепти на такива:

Домашна паста 

Необходими продукти

3 скилидки чесън, нарязани
1 глава лук, едро нарязани
1 морков, едро нарязани
3 червени чушки, едро нарязани
1 тиквичка, нарязана на кръгчета
1 супена лъжица зехтин
400 гр.паста
1 чаена лъжичка захар 
3/4 чаена лъжичка сол
1 1/2 чаши царевична паста под формата на букви
1/3 чаша настърган пармезан

Начин на приготвяне

Изсипете всички зеленчуци в кухненски робот и ги смелете. След това изсипете сместа в нагорещена тенджера със загрято масло. Гответе в продължение на 20 минути, със затворен капак, като периодично разбърквайте.

Добавете пастата, захарта и солта две минути преди сосът да е готов. Междувременно пригответе царевичната паста според указанията на опаковката. Смесете я с основната и разбъркайте хубаво. Прибавете настъргания пармезан.

Тестени кошнички с броколи и пармезан

Необходими продукти

Тесто - готово или домашно правено

4 яйца

1 чаша прясно мляко

индийско орехче

сол и пипер

розичките от една глава броколи

1 чаша настърган пармезан

Начин на приготвяне

С помощта на чаша изрежете от тестото средни по големина кръгчета. Сложете ги във форма за мъфини, като върху тях положите хартиени кошнички, пълни с боб, за да сте сигурни, че тестото ще се изпече в желаната от вас форма и кошничките от него ще бъдат с необходимата дълбочина. 

Печете кошничките по този начин в нагрята фурна за 10 минути.

В кухненски робот смесете яйцата, млякото, индийското орехче, солта и пипера. Във всяка кошничка от тесто сложете по една розичка от броколито и я залейте сполучената смес. Поръсете с пармезан и печете до готовност - около 10-15 минути.

Перфектен вегетариански обяд са и мини шишчетата с тортелини, бейби моцарела и чери домати.

А също и хапчици от палачинка с фъстъчено масло и банан, съчетани в кутия за обяд със салата и плод.

Коментари

Добави Коментар