Идеи за вегетариански обяд за вашия ученик
Бебето проявява вкусови предпочитания още от кърмаческа възраст. Затова и не е толкова чудно, че някои дечица сами отказват месните продукти още от съвсем малки.
Ако и вашият малчуган е от тях, сигурно вече сте се сблъскали с трудностите, които дете с този хранителен режим среща в детските градини и учебните заведения.
За един ученик, например, вариантите за вегетариански обяд са предимно нещо пакетирано и със съмнителна хранителна стойност от училищната лавка. Ние като родители не искаме подобно нещо, затова ви съветваме да не оставяте детето си само да купува хапването си, а да му опаковате вкусно домашно сготвено ястие.
Ето и няколко лесни рецепти на такива:
Домашна паста
Необходими продукти
3 скилидки чесън, нарязани
1 глава лук, едро нарязани
1 морков, едро нарязани
3 червени чушки, едро нарязани
1 тиквичка, нарязана на кръгчета
1 супена лъжица зехтин
400 гр.паста
1 чаена лъжичка захар
3/4 чаена лъжичка сол
1 1/2 чаши царевична паста под формата на букви
1/3 чаша настърган пармезан
Начин на приготвяне
Изсипете всички зеленчуци в кухненски робот и ги смелете. След това изсипете сместа в нагорещена тенджера със загрято масло. Гответе в продължение на 20 минути, със затворен капак, като периодично разбърквайте.
Добавете пастата, захарта и солта две минути преди сосът да е готов. Междувременно пригответе царевичната паста според указанията на опаковката. Смесете я с основната и разбъркайте хубаво. Прибавете настъргания пармезан.
Тестени кошнички с броколи и пармезан
Необходими продукти
Тесто - готово или домашно правено
4 яйца
1 чаша прясно мляко
индийско орехче
сол и пипер
розичките от една глава броколи
1 чаша настърган пармезан
Начин на приготвяне
С помощта на чаша изрежете от тестото средни по големина кръгчета. Сложете ги във форма за мъфини, като върху тях положите хартиени кошнички, пълни с боб, за да сте сигурни, че тестото ще се изпече в желаната от вас форма и кошничките от него ще бъдат с необходимата дълбочина.
Печете кошничките по този начин в нагрята фурна за 10 минути.
В кухненски робот смесете яйцата, млякото, индийското орехче, солта и пипера. Във всяка кошничка от тесто сложете по една розичка от броколито и я залейте сполучената смес. Поръсете с пармезан и печете до готовност - около 10-15 минути.
Перфектен вегетариански обяд са и мини шишчетата с тортелини, бейби моцарела и чери домати.
А също и хапчици от палачинка с фъстъчено масло и банан, съчетани в кутия за обяд със салата и плод.