Автор
Кристина Кирова

Иконата на сексапила София Лорен става на 89

Днес киноиконата София Лорен, идолът на поколения жени по целия свят, празнува 89-ия си рожден ден.

Неповторимата красавица е родена на днешната дата през 1934 г. в Рим, а бляскавата ѝ кариера започва, когато тя е едва на 14 г. Тогава тя участва в конкурс за красота и веднага е забелязана заради невероятното си обаяние и характерна красота, които е запазила и до днес. Въпреки хубостта си тя е срамежливо малко момиче, носещо прякора „клечка за зъби“ заради тънката си фигура и стеснителността си. Година по-късно младата София участва и в надпреварата за „Мис Рим“, където среща бъдещия си съпруг – 22 години по-възрастния от нея филмов продуцент Карло Понти. Двамата изживяват красива любов. Двойката сключва брак два пъти, като първият път София е непълнолетна и само няколко години след сватбата съюзът им е анулиран. Не след дълго страстта им пламва с нова сила и те остават заедно до последния дъх на Карло.

 

София Лорен е забелязана от филмовия гигант „Парамаунт Пикчърс“ и добива световна популярност, след като сключва договор за пет филма. През 1962 г. забележителната актриса печели "Оскар" за ролята си в „Чочарка“ - това е първата награда, присъдена на артист от чуждоезична продукция.

 

Още в началото на кариерата си София участва в култови филми, които я превръщат в киноикона и пример за много млади актриси. Едни от продукциите, допринесли за световната ѝ слава, чрез които тя оставя ярка следа в киното, са: „Вчера, днес и утре“, „Един специален ден“, „Арабеска“, „Човекът от Ла Манча“, „Брак по италиански“, „Две нощи с Клеопатра“ и много други. В продължение на десетки години актрисата изумява киноманите с финеса и лекотата, с която се превъплъщава във всеки образ.

 

Но въпреки че днес тя е една от най-уважаваните и заможни дами в света, всъщност детството ѝ минава тежко и тя живее в бедност заедно с майка си. София цял живот мрази баща си, тъй като той е изоставил майка ѝ и нея още преди раждането. Лишени от мъжка подкрепа, двете живеят в нищета, заради което на бъдещата легендарна актриса се налага да участва в рекламни еротични филми и фотосесии. За щастие не след дълго Карло Понти се влюбва в нея и веднага след сватбата им той изкупува всички продукции, уронващи авторитета на половинката му.

През 80-те София Лорен е осъдена за укриване на данъци на 30 дни лишаване от свободата. От тях тя излежава само 17. Всъщност актрисата дълги години води спор с властите, започващ през далечната 1974 г., когато я обвиняват, че укрива данъци и то в големи размери. София обжалва и едва през 2013 г. съдът признава, че тя не е трябвало да лежи в затвора и че звездата не е нарушила закона.

През 1991 г. Лорен попада в класацията на списание „Пийпъл“ за 50-те най-красиви хора в света. И до днес забележителната актриса остава все така красива и неповторима, без да прибягва до пластичната хирургия, както направиха много нейни колеги.

Предстои да си припомним няколко истини, изречени от София Лорен, за жената, света и живота:

 

„Двете големи предимства, които получих преди раждането си, са мъдростта и бедността.“

„Мъжете забелязват умните жени, красивите пленяват погледа им, но помнят само обаятелните.“

„Мога да кажа „не“ на 12 езика. За жената това е напълно достатъчно.“

„Любовта е срамежливо полско цвете, не роза в градина. Вирее най-добре там, където се е появила.“

„Фантазията на мъжете е най-страхотното оръжие на жените.“

 



Четете още:
Туиги: Мразех начина, по който изглеждах като млада