Автор
Пепа Попова - Пепита

Исей Мияке, японският концептуален дизайнер и създател на любимите тениски на Стив Джобс, си отиде

На 84 годишна възраст почина дизайнерът Исей Мияке, съобщава японската агенция Киодо. Мияке беше представител на концептуалната мода. В началото на 80-те години започва да представя колекциите си в Париж, залагайки на минималистичен дизайн и андрогинен стил.

Мияке е роден в Хирошима и оцелява след американската атомна бомбардировка над града на седемгодишна възраст. Майка му си отива малко след това от въздействието на радиацията.

View post on Instagram
 

Дизайнерът е завършил Tokyo Tama University of the Arts, където учи дизайн. Още в началото на кариерата си той формулира концепцията "парче плат", опитвайки се да запази целостта на материала, той дава предпочитание на най-простата кройка. Подходът на Мияке към модата е баланс между полезността и художествената стойност на дрехите. Плисетата и драпериите са една от характерните техники на дизайнера.

Мияке е един от пионерите на тенденцията за сътрудничество между дизайнери и художници в света на модата. Той прави незабравими колаборации с танцьори, архитекти и фотографи . Най-забележителното сътрудничество се развива с легендарния фотограф Ървин Пен.

"Дрехите му не са модерни, но стилните жени ги харесват", казва Пен за колекциите на Мияке.

Сред мъжете също има почитатели на лаконичния стил. Сред приятелите и феновете на дизайнера бе Стив Джобс. Именно за него Мияке направи черна тениска, която стана част от корпоративния имидж на основателя на Apple.

Въпреки че в края на 90-те Мияке предава развитието на мъжките и дамските линии на марката на своите служители, той продължава да наблюдава цялостната посока на своята компания.

View post on Instagram
 

От 2012 г. той е един от директорите на първия музей на дизайна в Япония, 21 21 Design Sight. През март 2016 г. в Националния център за изкуства в Токио беше организирана най-голямата ретроспекция на творчеството му, посветена на 45-годишнината от кариерата му.