Автор
Ева Григорова

Искате гарантирано да отслабнете? Просто се откажете само от тези 4 храни!

Обикновено, за да отслабнем, се фокусираме само върху това, което можем да ядем според съответната диета. Важно е обаче да се вземат предвид и храните, които трябва по принцип да се избягват, защото в края на краищата, точно това е причината за провалите ни при изпълнение на дори и най-обещаващите диети.

Освен това ще ви е по-лесно да планирате менюто си у дома или в ресторант. Мислили ли сте някога за това? За списък с храните, които трябва да избягвате по принцип, за да отслабнете?

И така, ето кои са храните, които трябва да избягвате. Поне за известно време. Ако изведнъж поискате да ядете нещо от този списък, тогава можете за кратко да се поглезите. Нищо лошо няма да се случи. С тях обаче не трябва да се злоупотребява. Готови ли сте?


1. Картофен чипс

Това е една от храните, от които трябва да се откажете изобщо, ако искате да отслабнете. Всъщност той вече си спечели доста лоша репутация. Всичко обаче не е толкова просто. Тази грудка може и трябва да бъде включена в балансираната ви диета. Варени, задушени или печени картофи ще ви дадат енергия и фибри. Въпреки това трябва да се избягват, когато са обработени чрез пържене.

По-конкретно това са следните продукти: пържени картофки, пържени картофи с много сол или други подправки. Проблемът е, че дори една малка порция съдържа много калории. Освен това е много лесно да надхвърлите разумното количество с тях. Има проучвания, които показват, че ако редовно ядете такива храни, това може да повлияе негативно на цялостното ви здраве и да увеличи теглото ви много бързо.

Ако наистина много искате да хапнете картофен чипс, по-добре е да си го приготвите сами във фурната. За да им придадете вкус и аромат, добавете подправки. Ако предпочитате по-традиционното, просто им добавете само сол и черен пипер. Ще получите същия ефект, но без допълнителни калории и рискове за здравето.



2. Закуски, които съдържат само въглехидрати

Храните, които съдържат много въглехидрати, също ще трябва да бъдат изоставени. Тук се включват бисквитките, зърнените закуски, зърнените храни, фитнес блокчета, хляб и т.н. Въпреки че са много разпространени и икономични варианти за закуска, те съдържат обикновена захар. Тя от своя страна води до повишаване на нивата на глюкозата в организма. Освен това дава усещане за ситост само за много кратко време. А това означава, че скоро отново ще почувствате глад и ще хапнете нещо допълнително.

Идеалният вариант за лека закуска е чаша вода и балансирани храни. Те трябва да съдържат фибри, въглехидрати и протеини. Ето някои добри опции: нискокалорично плодово сирене, 1 ябълка с фъстъчено масло, кисело мляко с овесени ядки и малко бадеми.



3. За да отслабнете, откажете се от сладките напитки

Друг вид храна, която трябва да избягвате, за да отслабнете, са напитките с много захар. Не става дума само за безалкохолни напитки. Трябва също така да избягвате, например, разтворимото кафе, купешките сокове и всякакви други напитки, които съдържат рафинирана захар. Доказано е, че прекомерната консумация на тези напитки ускорява наддаването на тегло. Поради тази причина е важно както децата, така и възрастните да ги избягват, доколкото е възможно.

Най-добрият вариант да утолявате жаждата си е с бутилка прясна вода. Ако не харесвате вкуса й, добавете в нея плодове, мента или канела. Например, за да не пиете разтворимо кафе на работа, носете си кафето от вкъщи в термос. Така можете да контролирате количеството захар и, разбира се, такова кафе е много по-вкусно.



4. Бял хляб, сладкиши

Въздържайте се от продукти от брашно, особено от рафинирано бяло брашно. Освен това белият хляб обикновено съдържа много захар, така че влияе и върху нивата на кръвната захар в организма. Хлябът от рафинирано брашно съдържа малко фибри. Поради тази причина, ако ядете по 2 филийки бял хляб на ден, увеличавате сериозно риска да затлъстеете.

Наред с това бисквитките, сладкишите и други подобни храни съдържат вредни трансмазнини. Няма спор, те могат да бъдат много вкусни, но е по-добре да ги изключите напълно от храненето си.

Ако наистина неудържимо искате да хапнете парче торта или бисквити, изберете си да са от пълнозърнесто брашно. Такива сладкарски изделия са много по-здравословни.

В идеалния случай опитайте да си направите домашни диетични десерти със семена и черен шоколад. Така ще задоволите желанието си за сладко, но ще е безопасно за талията и здравето ви.

econet