Дами, представяме на вашето внимание царицата на лятната кухня – тиквичката! Ако сте запалени кулинари и обичате да угаждате на рецепторите си, няма как да я прескочите и да не си организирате поне една тематична гръцка вечер. Всички знаем, че именно в южната ни съседка се ражда любимата ни рецепта за приготвянето на тиквички, на която никой не може да устои. Дори и този, който не ги обича.
Когато са приготвени по този гениално простичък начин, тиквичките стават хрупкави и толкова апетитни, а в комбинация с чеснов сос или гръцка млечна салата, вече се превръщат в неприлично вкусно изкушение. Ето защо решихме днес да ви споделим една чудесна лесна рецепта, която ще ви отнеме не повече от 25 минути.
Необходими продукти:
3 бр. тиквички
1 к.ч. олио
1 ч.ч. брашно
3 стръка копър
2 щипки бял пипер
200 г кисело мляко
краставица
3 скилидки пресен чесън
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязвате тиквичките по дължина и ги поставяте в купа с вода.
Изсипвате брашното, солта и белия пипер в купа или дълбока чиния. Отцеждате нарязаните тиквички и овалвате всяка лента в съда с брашното, пипера и солта и връщате обратно в купата с вода за кратко.
Загрявате олиото в тиган и слагате тиквичките в него, като се стараете всяка лента да е добре изпържена, до златисто, и от двете страни.
Когато изваждате тиквичките от тигана, ги поставяйте върху салфетка, за да се отцедят от мазнината.
Тиквичките вече са готови и докато изстинат, пригответе млечната салата. Нарязвате краставицата на кубчета и счуквате 3 скилидки чесън. В купа изсипвате киселото мляко, краставицата, малко сол, скилидките чесън и пресния копър. Разбърквате и получавате чудесна добавка към тиквичките.
Добър апетит!