Автор
Антония Михайлова

Истинската история на една жена, която се страхуваше да бъде майка

Нейната история е вдъхновение за много жени, които поради една или друга причина още не са се осмелили да станат майки. А те не са никак малко. Дали обсебени от желанието да изградят първо кариера, а после да мислят за семейство, дали защото още чакат вечно бавещия се принц на бял кон, или поради някакви свои си, вътрешни страхове, днес все по-често срещаме жени, които отлагат сюблимния момент все по-напред във времето.

Такава е и днешната ни героиня. По нейна молба ще запазим истинското ѝ име в анонимност и ще я наречем Ирина.

Днес Ирина е щастлива майка на момиченце, което само след броени дни ще навърши цели 5 годинки. „Това са най-смислените, най-блажените години от живота ми досега“, признава Ирина през усмивка и се смее над безпочвените си страхове от миналото, свързани с майчинството и неговите предизвикателства.



Не за друго - Ирина не е от онези жени, които са обсебени от желание да се докажат, да бъдат сигурни в мъжа и неговите качества, да се наслаждават на мига или битието си такова, каквото е, или които просто не могат да си представят, че ще бъдат майки. И тъкмо поради това не искат да имат деца. Не, Ирина е жена, която винаги е искала да има деца, но като всеки човек си има своите малки или големи страхове. Един от тях е бил страхът от майчинството.

Почти няма жена, която да не е изпитвала страх от нежелана бременност. В определен етап от живота ѝ обаче същият този страх е изместен от страха от перспективата тя никога да не забременее. Другото лице на този страх пък е въплътен във въпроса дали ще бъде добра майка, дали ще се справи с отглеждането (финансово и времево), с възпитанието и грижите за детето. Страхове, които не са били чужди и за Ирина.

До момента, в който тя осъзнала, че е крайно време да им сложи край. А за да се случи това, казват експертите, трябва да застанеш лице в лице със самия страх. Така и направила Ирина. След като навършила 32, тя решила, че не бива да губи повече време, за да познае най-великото чувство за една жена - майчиното.

„Колкото и книги и статии да четем, за да тушираме тревогите си и да бъдем по-смели, в момента, в който се озовем с малък ревящ пакет в ръцете, забравяме всичко“, споделя Ирина и продължава да се усмихва над глупавите си страхове, обърквали съзнанието ѝ, преди да се събуди с новата си роля – тази на майка.

"Всъщност мигът, в който прегърнах за първи път рожбата си, беше най-великият в живота ми. Сякаш бях живяла досега, за да дочакам точно този момент, да почувствам цялото му великолепие, цялата му магия, чистота и величие. Нямаше никаква следродилна депресия, никакво чувство на тегоба. Цялото ми същество беше изпълнено с благодарност, радост и неописуемо вдъхновение от появата на това мъничко чудо в ръцете ми", продължава вдъхновяващия си разказ Ирина. Именно тогава с най-пълна сила тя осъзнала колко истинско е това, което ѝ се случва.

"Eдна мечта се превърна в реалност. Реалност – нова и непозната, реалност – красива и незабравима. Максим Горки пише в пиесата си "Деца на слънцето“ : "Красивото е рядкост, но когато то е истински красиво, то ни стопля душата като изведнъж засияло слънце в мрачен ден.“

"Така в онзи момент на съприкосновение се почуствах и аз. В мига, в който за първи път съзрях облика на моята рожба, сякаш лъчите на едно вълшебно сияние обляха с нежна топлина душата ми. Защото това бе красотата на едно велико и необятно чувство – майчината обич. Като изведнъж засияло слънце пред мен блесна с цялата си неописуема чистота и одухотвореност най-милото и невинно личице на земята. Един миг, събрал и болка и радост, и трепет и вълнение, и вяра и вдъхновение, и усмивка и сълза в една незабравима първа среща", възторжено споделя Ирина.

А за всички онези жени, които и след раждането още изпитват тревога от мисълта дали ще се справят с ролята си на майки, Ирина има един златен съвет: Наслаждавайте се на децата си! На всеки един миг от тяхното детство. Те растат много бързо. Гледате ги в бебешката количка и докато мигнете, те вече са ученици в първи клас или студенти в друг град. Затова не пропускайте нито един момент с тях. После ще ви липсват и ще съжалявате за пропуснатите мигове!

И ако с тази красива история сме успели за докоснем сърцата ви и да извикаме у вас желанието за рожба, не забравяйте да приемате необходимите за това витамини. Елевит капсули са чудесен избор, ако решите и вие като Ирина смело да разгърнете първата страница на едно незабравимо и красиво приключение, наречено майчинство.

Четете още: Трите истини за живота на една млада майка

(в материала има продуктово позициониране)