Абортът е една от най-наболелите теми в света, по която съществуват безкрайни спорове. В някои страни по света той дори все още е забранен и се възприема като жестоко престъпление. Този казус винаги е бил болезнен – дали една жена има право да реши съдбата на друг, било то и собственото й дете. Винаги ще има „ЗА“ и „ПРОТИВ“ аборта, но истината е, че той е често срещан в днешно време по ред причини.

Историята на изкуственото прекратяване на бременността е много, много стара. Почти колкото гинекологията и медицината като цяло. Още в древни времена жените знаели как да се лишат от нежеланите деца, въпреки че процедурата била незаконна. В миналото абортът бил забранен не само по етични причини, но и от здравословни съображения. Понякога премахването на плода може да бъде опасно за бременната.



Един от най-сериозните противници на аборта е християнството, според което животът на един човек започва още от самото му зачеване. Жените, които прибягвали до тази процедура, били преследвани и жестоко наказвани заради това, че са отнели възможността на децата си да бъдат родени и кръстени. Законът бил безпощаден към дамите, и то до средата на ХХ в. Например, абортът във Великобритания е легализиран чак през 1967 г., а в Америка – през 1978 г. Но това съвсем не означава, че жените не са го правели нелегално. Все пак, тогава не е имало надеждни методи за контрацепция. Абортите били правени тайно на съмнителни места с методи, които не били съвсем безопасни. Със сигурност това се отразявало неблагоприятно върху здравето на жените, като в някои случаи се е стигало дори до смърт.

Русия е една от първите страни, в които абортът е разрешен още през 1920 г. За щастие с времето методите за контрацепция стават все по-надеждни, което води до значително намаляване на абортите десетилетия по-късно. Но за сметка на това раждаемостта също бележи спад.



Знаете ли, че в днешно време около 20% от бременностите по света завършват с аборт? По-голямата част от тях се извършват поради медицински причини, които застрашават здравето на бременната. А ето кои са главните съображения, заради които може да бъде предприето изкуствено премахване на плода:

- Ако здравето на плода или на жената е под въпрос
- Малформации при плода
- Ако бременността е в резултат на изнасилване или кръвосмешение
- Липсата на средства за отглеждането на дете
- Нежеланието на жената да бъде майка в този момент

В мюсюлманските държавите абортът е разрешен, само ако плодът има някакви аномалии или животът на майката е застрашен. Лидерът в абортите днес е Великобритания, а най-често към тях прибягват жени до 20-годишна възраст.

И въпреки че в днешно време медицината познава много безопасни методи за аборт, той винаги ще остане непрепоръчителен, освен ако не е по здравословни причини, защото то е вмешателство в природата на женския организъм. Затова е добре да взимаме предварителни мерки против нежелана бременност.

Четете още: Замразявайте яйцеклетките си на 20, иначе ще е късно