Тази сутрин за пореден път се убедихме, че зимата в града е непоносимо досадна и неприятна.
Но вместо да мрънкаме и да мечтаем за заснежени склонове и спускане с който-с-каквото-може, запретнахме ръкави и открихме най-вдъхновяващата рецепта за деня.
Тя е леко екзотична, идеална за сезона и много ефирна.
Става дума за цитрусов пудинг без глутен, който ще омагьоса зимата и ще я направи съвсем невидима.
Необходими продукти за 8 порции, всяка по около 120 грама:
2 жълтъка
185 милилитра прясно мляко
½ супена лъжица настъргана лимонова кора
½ супена лъжица настъргана кора от лайм
30 грама сок от сладък лимон (сорт Meyer), който обаче се намира трудно у нас;
може да се замени със същото количество прясно изцеден сок от грейпфрут или портокал
100 грама захар, най-добре кафява
25 грама брашно от киноа (намира се в диетичните магазини)
щипка сол
2 белтъка
Начин на приготвяне:
В средно голяма купа смесете жълтъците, млякото, кората и сока от цитрусите.
В отделна купа изсипете захарта, солта и брашното от киноа. Добавете първия микс и разбийте добре.
След това разбийте на средно твърда пяна белтъците. Сипете бавно 2/3 в тестото, а накрая добавете съвсем нежно и остатъка.
Разпределете тестото в малки намаслени купички за крем карамел, най-добре стъклени.
Подредете ги в тава за печене и ги сложете в предварително загрята до около 165 градуса фурна.
Налейте в тавата гореща вода, която да стига до средата на купичките. Печете около 25 минути.
Декорирайте с парчета цитрусови плодове по избор.