Автор
Цвета Герчева

Изключително пазената тайна на опитния планинар: как приключенията да ти носят удоволствие

Раница, удобни обувки, вълнени чорапи от мек кашмир, аларма, кафе в просъница и онзи мирис на бор и мокра шума, който сякаш минава през порите на кожата ти за да ти донесе усещането че си жив, че си силен, че ще бъдеш щастлив.

Ако някога сте ставали в 4.00, за да тръгнете от София към връх Ботев например, знаете за какво говоря.

И все пак - пиша този материал, за да погъделичкам егото ви и да ви издам кои са тайните стъпки към перфектното приключение в планината (в случай, че не сте строго професионални планинари). И така, какво влиза в моя личен ТОП 5:

Експедицията не е никаква експедиция, ако наоколо няма куче

Вашето куче, кучето на приятели, или хижарското куче - има ли една опашка, която се върти около вас докато катерите, вие сте един щастлив човек. Повече няма да обяснявам.

Маршрутът

Това е тема, голяма почти колкото Болшая съветска енциклопедия, но все пак обобщена в максимално кратък вариант звучи така: Няма значение къде ще отидете, просто запалете колата, вземете автобуса до Своге или влака до гара Лакатник и отидете на приключение. Оправдания от рода на "Ами не мога да измисля къде да ходя" и "Ама там хубаво ли е, или просто на теб ти харесва, защото си падаш по диви места?", не ми се слушат. Навсякъде, където няма диван и телевизор, чипс и хладилник е хубаво. Какво ще кажете за Чуйпетлово или мистичните, макар и малко ниски планини на Краище? Кюстендилският край е много, много див и красив, наистина. А планината Славянка с Гоцев връх? Виждате ли, има къде да отидете още този уикенд!

И така - когато говорим за маршрут, даже и 4-часов градски преход от единия до другия край на София например би могъл да бъде отличен вариант. Няма какво да се коментира повече. Слагате първо десния крак отпред, после левия и така продължавате да ги редувате. Излезте и ходете. Още този уикенд. Тайната на добрия маршрут е в това да си позволиш луксът да мечтаеш за приключение.

Останете да спите на място, различно от вашия дом

Не, не е вярно, че за да прекарате един уикенд извън дома ви трябва да се бръкнете със сериозна сума пари. Ако ще говорим така, направо мога да ви препоръчам няколко страхотни заслона, на които може да се нощува БЕЗ ПАРИ. Какво ще кажете за "Синята стрела" на Витоша или пък Бак и Страшно езеро в Рила. Да не говорим за Пирин. Там има супер готини заслони, които са поддържани и съвсем годни за спане. Така че - под номер 3 - стегнете раницата, сложете един спален чувал и идете да пиете кафе в студените сутрини на есента в спалня, близо до природата.

Носете си течности, даже и да слизате на разходка пред блока

Когато говорим за планина или експедиция в търсене на приключения, най-важното е да сте добре подготвени с правилните напитки. Вече ви разказах за изотоничните и витаминните води на OSHEE, затова този път ви представям моето лично откритие за сезона - супер вкусен студен чай.

Двата нови студени чая на OSHEE са наистина изключително балансирани, имат добавени витамини и микроелементи, така че да заредят тялото ви с полезни вещества и - а да, да не забравя да ви кажа - вкусът с праскова е с нула калории. Ох, най-после някой помисли и за хората, които не могат да пият сладки газирани напитки просто защото всяка калория им се лепи на талията.

Не забравяйте - пътят за надолу минава през върха. Задължително!

И не бъдете като хората с голямо самочувствие, които биха казали например "Покорихме Мальовица". Не можеш да покориш планината. Там отиваш единствено, за да покориш себе си. В това е тайната. Това е разкоша. Затова се връщаш пак и пак...

(в материала има продуктово позициониране)