Автор
Антония Дамянова

Кафене в Турция отвори врати само за жени

Кафене в Турция, забранено за мъже, привлича все по-голямо внимание към себе си.

Заведението е собственост на жителка от източната провинция Елязъг, която го е наследила от баща си. Именно нейно е решението да превърне заведението в място само за жени от село Хал. Любопитната новина идва от информационна агенция hlas.

"Ние, жените от селото, сме щастливи, че сме заедно, обединявайки се", казва 55-годишната Айше Гюнай пред информационната агенция.



Бащата на Гюнай е управлявал кафенето в продължение на десетилетия, като то е било изцяло в услуга на мъжете от селото.

"Баща ми изхранваше петте си деца с парите, които изкарваше от това местно кафене", споделя Гюнай и добавя, че след смъртта му и своето пенсиониране поела сама контрола над заведението.

За да внесе промяна, взела решението да превърне кафенето в любимо кътче само за жени.



Така дамите в селото се сдобили със свое идеално място, където, сръбвайки от ароматната напитка, могат да споделят всичките си радости и неволи по женски с любимите си дружки.

В кафенето посетителките не само си бъбрят, но и се забавляват. "Играем на игри, танцуваме, прекарваме добре времето си", казва Пинар Йозлем Дурак, клиент на кафенето.

"Няма мъже, няма грижи", отсича Бурчин Кинтар – друга клиентка, докато се усмихва. "Мъжете в техните си кафенета, жените тук. Всички са спокойни."

Мястото е предназначено за жителите на село Хал, но с радост посреща и клиенти, които идват от други градове. А такива не липсват. Сред тях е Дуйгу Думан Гезгин, която посещава мястото, примамена от добрите отзиви, които чува за него. "Дойдох от южната провинция Анталия. Никъде не съм виждала подобно място. Страхотно е да съм тук", отбелязва тя.

Собственичката Гюнай подчертава, че вече някои жени от Истанбул, столицата Анкара и северозападната провинция Бурса са посетили селото само за да видят кафенето и са останали силно впечатлени от приятната му атмосфера.

Четете още: Големият гол кораб минава: круизите за нудисти - къде, кога и колко струват