Автор
Woman.bg

Как безопасно да станете от брюнетка блондинка

Ще ви дадем няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да опазите косата си здрава при изрусяване.

Лятото е сезонът на промените – и понякога ни се иска тези промени да са доста радикални. Блондинките придават розов оттенък на косите си, а брюнетките изведнъж започват да мечтаят за платинено руса грива. Е, защо пък не? В днешно време тези мечти са по-реалистични от всякога. Навремето изсветляването от тъмен цвят до русо водеше до образуване на неестествен рижав нюанс, изсушаване и увреждане на косата. Сега положението не е толкова трагично – има редица начини да запазите косата си здрава дори и при радикално изрусяване.

Това да запазим качеството на косата си след изсветляване от тъмно до русо, разбира се, ни звучи като научна фантастика. За никого не е тайна, че подобна радикална промяна на цвета уврежда косъма, нарушавайки част от връзките между молекулите на аминокиселините. Това води до разрушаване на външния слой на косъма, изтъняване на косата и образуване на повече „пори“ по косъма. Затова химическите пигменти се задържат по-кратко на изрусена коса, а самата коса става суха и чуплива.

Именно затова много козметични марки разработват средства и добавки, които защитават косъма по време на боядисване.

Едно от последните изобретения е двуфазното средство, което възстановява вътре в косъма аминокиселинните връзки, увредени при боядисването. Първата фаза се добавя непосредствено в боята за коса и поддържа косъма в оптимално състояние по време на самото изрусяване. Втората фаза представлява обработка с балсам-стабилизатор, който усилва допълнително връзките между молекулите на аминокиселините и възстановява киселинния баланс. Той укрепва косата, защитава я от увреждане и изглажда повърхността на косъма.

След боядисване е най-добре да ползвате професионален шампоан за запазване на цвета на косата – с тъй наречената функция color save. Неправилно подбраният агресивен шампоан може да отмие дори и най-красивия блонд-нюанс до жълт или рижав пигмент само за едно къпане. Разбира се не са за пренебрегване и възстановяващите маски за коса, защото дори и най-щадящото боядисване малко или много уврежда косата.

Ето мнение за тези продукти от жена, изпитала средството върху косата си:

„Веднага щом времето започна да се затопля, ме обзе жажда за промяна. И ето че за пореден път си казах „Писна ми да съм брюнетка, искам да стана руса!“. Имаше обаче някои спънки – косата ми беше доста изтощена от предишни боядисвания, от скорошното раждане и напрегнатата дълга зима. Притеснявах се измъчените ми кичури да не окапят още при боядисването.

Извадих късмет – фризьорът ми се тревожеше за косата ми дори повече от мен. Затова ми предложи максимално щадящо боядисване с техника air touch. При тази техника кичурите за изрусяване не се изваждат с ресане, а просто излишните кичури се издухват със сешоар. Така косата не се оплита и няма нужда да се разресва травматично.

Процесът отне 5 часа. Фризьорът ми първо изруси отделните кичури, а после направи двойно тониране – по цялата дължина и в корените отделно, с различен оттенък. В резултат получих здрава и блестяща коса с идеален цвят. И без нито един пострадал кичур!“