Автор
Woman.bg

Как да избегнем сезонната инфекция на пикочните пътища?

Уринарните инфекции са много затормозяващи – натиск или спазми в долната част на корема, парене при уриниране, усещане за непълно изпразване на пикочния мехур – все неприятни симптоми, които ни носят огромен дискомфорт. Понякога инфекциите на пикочните водят до усложнения, могат да станат хронични и да се появяват отново и отново.

Ако някога сте страдали от подобни инфекции, всички тези неща, най-вероятно вече са ви известни. Но знаете ли, че уринарните инфекции си имат любим сезон?

Последните проучвания показват, че през летния сезон инфекциите на пикочните пътища бележат своя пик, като това важи, както за жените, така и за мъжете. Стандартно обаче, поради специфичната си анатомична структура, жените са по-засегнати от тези инфекции. Късата уретра и перинеум при жените улеснява бактериите, причиняващи инфекции, като E.coli, да навлязат в пикочните пътища и да се размножат. А след това следват мъчителните симптоми и честото отскачане до тоалетната.

Но не трябва да се предаваме толкова лесно – лятото е любимият сезон не само на бактериите, но и на хората! Сезонът на ваканциите, слънцето и морето не бива да бъде помрачаван от нищо. Затова вземете нещата в свои ръце. Предприемете някои конкретни стъпки, които ще ви помогнат да предотвратите появата на уринарните инфекции.

Ето кои са те:

1. Приемайте повече течности

Смята се, че една от основните причини за зачестяване на уринарните инфекции през лятото, е дехидратацията. Високите температури могат да ни обезводнят по-бързо, без дори да забележим. През този период тялото ви се нуждае от повече вода, за да изхвърли бактериите и ако не консумирате достатъчно течности, ще станете по-податливи на инфекции на пикочните пътища.

В резултат на дехидратация и по-високите температури на околната среда, може да изпитате промени в навиците си за уриниране през лятото. Ако посещавате тоалетната по-рядко от обикновено, това може да е знак, че трябва да увеличите приема на течности.

2. Останете сухи и поддържайте добра хигиена

Повишеното количество пот, което тялото произвежда през по-топлите сезони, създава благоприятна среда за растеж на бактерии. Носенето на тесни дрехи от изкуствена материя може да увеличи потенето. Ако е възможно, носете само памучно бельо и избягвайте бельо тип „танга“ или т.нар. „прашки“. Смята се, че този тип бельо може да помогне за пренасянето на бактерии от аналната област, до отвора на уретрата. Сменяйте мокрите бански веднага след като си тръгнете от плажа или басейна. Взимайте си чести душове, но не използвайте антибактериални прапарати за интимната си зона. Уринирайте преди и след секс. А след като използвате тоалетната, винаги избърсвайте отпред назад.

3. Приемайте растителни добавки

Ако сте склонни към често повтарящи се инфекции на пикочните пътища, освен на горните съвети, трябва да заложите и на допълнителни помощници – растенията. Сигурно сте запознати с вълшебните свойства на червената боровинка и нейното и уникално действие върху здравето на уринарния тракт. Нейните свойства са доказани, а екстрактът от червена боровинка е основната съставка на повечето хранителни добавки, предназначени за профилактика и съпътстващо лечение на уринарния тракт. Червената боровинка не позволява на бактериите да се прикрепят към пикочния мехур и уретрата, те не могат да се размножат и по този начин се изхвърлят с урината. Червената боровинка съдържа антиоксиданти, които притежават антибактериални и противовъзпалителни свойства. Според изследванията, приемът на екстракт от червена боровинка намалява риска от инфекции на пикочните пътища с до цели 50%!



Но червената боровинка далеч не е „универсален боец“ срещу инфекциите на пикочните пътища. Съществува една билка, която има много по-комплексно действие върху уринарния тракт и работи едновременно на всички фронтове.

Чували ли сте за бучу? Бучу е южноафриканско растение с ценни активни съставки, спомагащи здравето на уринарния тракт.

Проучваната показват, че бучу притежава антибактериални, антиинфекциозни и противогъбични свойства. Билката е регистрирана официално във Великобританската фармакопея, като средство за лечение на цистит и други инфекции на пикочните пътища. Тъй като убива патогенните бактерии, се смята, че растението е в състояние да се справи самостоятелно с източника на инфекция на уринарния тракт.

Бучу действа ефективно и за облекчаване на болезнените симптоми, има ефективно благоприятно действие при раздразнение на пикочния мехур. Диуретичните му свойства спомагат за повишаване на отделянето на урина. По този начин, бучу стимулира организма да премахва излишната вода и му позволява да отмие лошите бактерии. Бучу действа върху целия уринарен тракт и се използва при инфекции на пикочния мехур (цистит), уретрата, простатата и бъбреците.

Bucconox е комбинирана хранителна добавка, използвана за облекчение симптомите на цистит и други инфекции на пикочните пътища, бъбреците, както и при чести позиви за уриниране. Благодарение на съдържащите се в него екстракти от бучу, червена боровинка, бяла бреза и мечо грозде, Bucconox е в състояние да действа на няколко нива. Той влияе върху възпалението, върху причинителя на инфекцията и освен това се използва дългосрочно и превантивно, срещу хронични появи на уринарни инфекции.

Вече знаете как да се предпазите от уринарни инфекции в сезона на доброто настроение! При всички случаи обаче, ако получите симптоми на цистит и други уринарни инфекции, вземете мерки възможно най-скоро. Нелекуваната инфекция може да се придвижи до бъбреците и да причини усложнения. Освен всичко, може да се превърне много лесно в хронична такава.

(в материала има продуктово позициониране)