Как да мотивираме децата си да учат?

08 септември 2016 | 15:16
4184
0
0

До първия учебен ден остават броени дни, но нека не се залъгваме фактът, че лятото си отива и на хоризонта се задават уроците и домашните, със сигурност не радва голяма част от децата.

Ние обаче сме тези, които могат да променят нагласата на малчуганите и да превърнат ученето от досадно задължения в интересно изживяване. Да, точно така не всичко зависи от учителите, ние – родителите, също имаме отговорността да мотивираме детето си да учи. А как точно да постигнем това, може да видите в следващите редове:

Възпитайте у детето си любов към четенето

Направете книгата част от вашия дом и създайте у детето си усещането, че книгата е нещо жизнено важно - източник на информация за заобикалящия ни свят и портал към нови и непознати земи. Възпитайте у тях любов към четенето, превърнете го в семейно занимание. Четете заедно с по-голямото си дете на по-малкото или си организирайте семеен пикник с четене.

Превърнете ученето в игра

Дисциплината е важна, детето трябва да знае, че трябва да си напише домашното преди да излезе навън с приятели или да гледа телевизия. Но е и важно да му покажете, че ученето не е скучно задължение, с което трябва да се справи по-скоро, за да се отдаде на забавления, а може да е самото забавление. За да постигнете това, опитайте се част от ученето да преминава под формата на игра. Може да му пуснете образователно видео за Слънчевата система и после да му поставите задача да направи копие на планетите от пластелин.

А за да разбере малчуганът ви как се получават различните цветове, може да организирате мини лаборатория с много чашки с вода и боя, за да могат малките химици да смесват и откриват какво се случва, когато се съчетае един тон с друг. Може и да се състезавате кой ще успее да изброи повече европейски столици, като за победителя да има награда. Вариантите да превърнете ученето в игра са много и включват визуални техники, упражнения за слушане и т.н. Необходима ви е само малко креативност.

Окуражавайте детето си да има извън класни занимания

Обсъждайте с детето си какви са интересите му извън задължителните часове. Разберете дали му харесва да рисува, да пее, да спортува, да танцува или пък иска да учи чужд език. Оставете го само да избере с какво иска да се занимава, защото така не само ще го прави с желание и училището вече ще буди у него асоциации с нещо интересно и забавно, но то ще се почувства и важен член на семейството и да знае, че неговото мнение също влияе при взимането на решения.

Внимавайте за вашето отношение 

Не се фокусирайте върху оценките на детето си и не го карайте да си мисли, че най-важни са те. Истината е, че понякога оценяването е субективно. Интересувайте от случващото се в училище, но не се дръжте с детето си така сякаш е на разпит. 

Също така не е добро решение да прибягвате към наказания, ако успехът му не е добър. Това само допълнително ще го стресира и ще затрудни учебния процес, а и освен това ще го накара да асоциира училището с неприятни изживявания. По-добрата тактика е да го награждавате по някакъв начин за постигнати добри резултати. Това ще го окуражи и мотивира да учи, а и ще създаде положителна нагласа и асоциация към четенето и заниманията в клас.

Коментари

Добави Коментар