Красотата на жената е сборно понятие с много съставки, а красивата коса е една от тях. И въпреки че в момента сме под карантина и посещението на фризьорските салони не е желателно, можем да продължим да се грижим за гривата си добре. В този материал ще научим повече за това неповторимо естествено бижу, с което ни е дарила вездесъщата природа.

Как расте косата

Косата на главата расте в рамките на целия човешки живот, а този процес е цикличен. Той минава през три фази – растеж, покой и окапване. Продължителността на първата фаза е от 2 до 5 години, на втората – малко повече от 2 седмици, а на третата – около 3 месеца. През етапа на отмиране косъмът прекъсва развитието си, затова фоликулът му се свива и се измества по-близо до повърхността на кожата. През тази фаза е характерно окапване на косата, като на мястото на падналите косми започват да растат нови. Този цикъл на растеж на косата се повтаря отново и отново.



Колко бързо расте косата

Човешката коса расте постоянно, но скоростта на растеж е индивидуална при всеки човек. Средно за месец косата се удължава с 1-1,5 см..

От какво зависи растежът на косата

Този процес се влияе от множество фактори:

- климат
- хранене
- възраст
- наследствени фактори
- час от денонощието
- годишни сезони

При горещ климат, през лятото и пролетта, както и през деня, косата расте по-бързо. Растежът ѝ се ускорява с 15-20 %. Обяснението е, че при топло време оросяването на скалпа с кръв се засилва. Това подобрява снабдяването на космените фоликули с хранителни вещества. През студения сезон кръвта циркулира най-вече във вътрешните органи, а в горните слоеве на кожата кръвообращението се забавя. Затова клетките на космите не се делят толкова активно през зимата.



Скоростта на растеж на косата зависи пряко и от възрастта на човека. При децата дължината се увеличава месечно с около 1,3 см., при възрастните с 1,5 см., а при старите хора с около 1 см..

Наследствените фактори също играят важна роля за растежа на косата.

Влияние оказват и различните химични средства, които прилагате върху косата си, в частност бои. По наблюдение на трихолози растежът на косата се забавя с около 0.5 см. на месец след химическо къдрене или боядисване.


Как да ускорите растежа на косата

Трудно е да се спори с природата, но не и невъзможно. Всяка една жена може да ускори растежа на косата си, ако си прави ежедневно масаж на скалпа, маски за коса 2 пъти седмично и ако откаже боядисването, пресите за коса и сешоара, като при това преразгледа хранителните си навици.

С помощта на домашни маски можете да стимулирате ефективно растежа на косата. За целта ползвайте маски със синап, диметилсулфоксид или настойка от люти чушки. Ако правите процедурите редовно, за една година можете да постигнете увеличаване на дължината на косата с 25-30 см., което си е доста.

За растеж косата има нужда от белтъчини, затова в менюто ви трябва да преобладават яйцата, месните и рибните ястия, както и пълнозърнестият хляб. Няма да е зле да поемате и допълнителни витамини, особено през есента и зимата.

Ако искате да имате дълга коса, не бъдете мързеливи и я решете старателно. Така ще засилите кръвообращението и съответно подхранването на космените фоликули.



При всеки удобен случай масажирайте кожата на скалпа. За целта местете пръстите по главата си, приплъзвайки леко кожата. Започнете от слепоочията и челото и постепенно движете назад. Само 10 минути на ден с такъв масаж и за кратко време ще се радвате на прекрасна дълга коса.

За стимулиране на растежа можете да ползвате различни ампули, серуми и витаминно-минерални комплекси, които се намират по аптеките и магазините. Приеманите препарати обикновено действат чрез „натрупване“, така че след първия курс може да не забележите разлика, но след втория или третия курс ще видите, че косата ви расте по-бързо и изглежда по-гъста и здрава.

Четете още: 4 тайни за красота от нашите баби