Сексът е естествена необходимост и, слава богу, поне по време на карантина определено ни остава време за гушкане и ласки.

Така че, ако партньорът ви е наблизо, не е заразен, вие също пращите от здраве и няма какво друго да правите, сега е моментът да се отдадете на сладки сексуални приключения под домашен "арест". Въпреки това трябва да имате едно наум за някои важни детайли около сексуалния живот по време на пандемия.

Сексолози и вирусолози излязоха с експертни съвети какъв тип интимни ласки можем да си позволим и от какви да се въздържаме във време на изолация:

Ако и двамата сте здрави

Ако и двамата нямате симптоми и сте убедени, че няма откъде да сте се заразили, и междувременно си стоите вкъщи, спазвайки всички изисквания за добра хигиена, спокойно можете да се отпуснете в обятията на любимия си. За да сте напълно спокойни обаче, специалистите съветват да се въздържате от целувки. Не забравяйте, че вирусът може да бъде предаден чрез слюнка.



Ако и вие или партньорът ви имате КОВИД-19

Ако един от двама ви е дал положителен резултат, трябва да седите колкото се може по-далеч един от друг. Ако сте възможен или потвърден случай, трябва да се самоизолирате. Идеалният вариант е сам в жилище, поне за 14 дни след установената диагноза. За да си позволите близост с половинката, трябва да са изминали минимум 72 часа без треска, в рамките на които да не сте ползвали температуропонижаващи средства. Респираторните синдроми също трябва да са отшумели.

Въздържайте се от орална любов


Към момента няма данни за сексуално предаване на КОВИД-19. Това, което е известно към ден днешен, е, че вирусът се предава чрез докосване на замърсени повърхности и по въздушно-капков път. Второто идва да ни подскаже, че вирусът лесно може да бъде предаден посредством слюнка. Има и доказателства за орално-фекална трансмисия. Така че, освен от целувки по устата, трябва да се въздържате и от практикуването на аналингус.



Никакви нови партньори

Ситуацията в момента е такава, че се налага да си стоим вкъщи и да ограничим оптимално срещите с различни хора, освен ако не е за важни неща. Дори и когато ни се налага да разговаряме с някого очи в очи, трябва да го правим на дистанция от около 1 метър, апелират лекарите. Така че, ако ви се прави секс с нов партньор, по-добре е временно да заложите на дистанционната връзка.



Дигитален секс

Макар и обстановката да налага въздържането от физическия полов контакт, има и други форми на упражняване на еротични забавления. Например секстинг, видеовръзка, четене на еротична литература. А и мастурбацията също може да ви свърши добра работа. Така че, спокойно - за всичко си има решение.

Ако сте поклонници на сексуалните играчки

Ако сте пристрастен почитател на секс играчките и се страхувате, че по тях може да щъкат всякакви бактерии, решението е само едно - вода и сапун!

Четете още: 6 начина да разнообразим секса, докато сме изолирани