Автор
Бояна Николова

Как да се настроим за идващата есен?

Колкото и да не ни се иска, задава се краят на лятото. Обещанията за лекота, релакс, непринуденост и дори несериозност бавно и постепенно се стопяват като сладолед във вафлена фунийка. И макар сладостта да се е разтекла по устните ни, първият есенен лист, се прокрадва в несресаните ни коси и се опитва да внесе поне мъничко ред сред слънчевите остатъци. Подрежда косъм по косъм и нежно приглажда детинското очакване за безкрайно лято. Опитваме се да се върнем във всекидневието отпочинали, с глътка свежест в дробовете и с вяра, и надежда, че следващото лято предстои. И колкото и да ни се иска да сме спокойни и с ведрина да влезем в активната част на годината, всъщност сме се хванали с надежда и с нестихваща отдаденост за ризата на отиващото си лято и за нищо на света не искаме да го пускаме да си тръгва. Дърпаме и дърпаме. Още мъничко, още само един миг, в който ще се скрием от очакванията към нас, от отговорностите и задачите, от забързаното ежедневие и работа. А те – всички тези задачи, подрънкващи в неспирна досадна мелодия, са се надвесили над главите ни и са вперили в нас жадно очи.

Идва моментът, в който се връщаме от почивка и колкото и дълга да е тя, винаги ни се струва кратка като миг. Отдаваме се на спомена за нея, като отлетяло пухче от глухарче, което нежно ни гъделичка. И напрягаме цялото си същество, за да опитаме да се върнем – да стъпим отново на земята. Пускаме зеления лист, който ни е отвял сред облаците и се приземяваме, но не леко и въздушно, а с едно голямо „туп“, което разклаща земята. Защото няма как връщането от синьото безвремие и от сладкото ефирно зелено да е леко. То винаги е съпроводено с една особена тежест.

Как да се справим с трудностите в адаптацията и смяната на ежедневието и настройката ни? Как да се преборим със стреса, който изпитваме не само на емоционално, но и на физическо ниво?

- Хванете се за нещо светло! В действителност, ако обичате работата си, няма как тя да не ви носи удоволствие. Сега е времето да пренебрегнете напрежението в нея и да си затворите очите за онези неразбирателства, които ви прикотвят всяка сутрин към възглавницата след алармата. Напротив – бъдете благодарни, усмихвайте се на колегите си – заедно по-лесно ще преминете от непринуденото лято към мъдрата есен. Нали заедно се возите на един и същ влак. Сложете на десктопа си снимки от ваканцията, на бюрото си светли и зелени цветове. Така пресните спомени ще ви обграждат с приятна атмосфера и с обещания за следващото лято.

- Пускайте си релаксираща музика!

- Ако сте родители на ученици или на деца в детската градина, това ще ви помогне бързо да подмените приоритетите. Морската вълна неусетно ще се превърне в училищна скамейка и без да се усетите ще следите за подготвянето на училищната чанта със сериозността, присъща само на възрастни. Все пак дайте на себе си и на децата си плавен преход от ваканция към учебните занятия.

- Гледайте заедно снимки или си разказвайте смешни случки от почивката си.

- Поглезете се! Нова дрешка или вечеря в хубав ресторант могат да направят чудеса!

- И никога не забравяйте силата на природата и билките, които тя ни е предоставила.

Билката маточина е добре позната в традиционната българска медицина като ефикасно средство за успокояване на нервната система. Действа положително за лечение на нервни нарушения – неврози, сърдечни неврози, ускорено сърцебиене, мигрена, храносмилателни смущения с неврогенен произход. Прекрасно успокоява, отстранява депресия и меланхолия, премахва стрес, напрежение, страх и безпокойство. Маточината действа успокояващо и на стомаха – стимулира процесите на храносмилане, подтиска гаденето и повръщането.

Лавандулата е друга широкоразпространена на територията на страната ни билка. Благодарение на изключителните ѝ успокояващи качества, в България се засаждат огромни лавандулови плантации с цел износ на реколтата. Прилага се срещу нервно напрежение и безпокойство, спомага за общото отпускане на организма.

Славеща се като билка на младостта, Ашвагандата е ценена заради способността си да успокоява ума и да възстановява силите на организма. Тя помага на тялото да се справи с външни негативни въздействия и вътрешни напрежения като стрес и тревожност.

Bland е уникален висококачествен продукт, съдържащ екстракти от маточина, лавандула и ашваганда. Не съдържа захар, консерванти, оцветители и животински продукти. Подходящ е за постещи и вегетарианци. Напълно безвреден е! Не води до зависимост! Може да се приема продължително време. Можете да намерите в аптеките и без рецепта или онлайн на www.botanic.cc.

Преборете се със стреса по натурален начин и не забравяйте, че без почивка никой не може да бъде пълноценен. Използвайте последните летни, топли и слънчеви дни от годината, за да излезете и да се разходите, защото слънцето е най-добрият безплатен антистрес лек!