Автор
Woman.bg

Как да сложите край на честото боледуване в яслата и градината

Учебната година започва, а заедно с това стартират и тревогите на много родители, чиито деца тръгват на ясла или градина. То се знае – малките са апетитна плячка за вирусите, които в началото на есента се облизват гладно-гладно, предвкусвайки поредната си крехка жертва. А стая, пълна с малчугани, си е направо поднесено на тепсия пиршество.

Следва познатата за много семейства картинката - зареждат се болест след болест, получавате запазено място пред лекарския кабинет, ставате поредния член на порочната схема „една седмица на ясла/градина – 3 седмици домашно лечение”.

Уви, трябва да се примирите, че през първите години от своя живот децата често боледуват. Имунитетът им все още е слаб, като това е характерно най-вече за възрастта между 1 и 4 г. Помнете, че сблъсъкът с болестите помага за изграждането на имунната система. Но ако инфекциите, най-често респираторни, са повече от 8 пъти годишно, което лекарите смятат за нормална бройка, червената лампичка в главата ви трябва да светне. Явно защитните сили на малчугана са много слаби и имат нужда от помощ.

Какви може да са причините?

Според специалистите силата на имунитета най-вече зависи от гените, които детето наследява от родителите си. Няма как да повлияем върху този процес, но от нас зависи дали го отглеждаме по най-добрия за него начин. И ако си мислите, че това се изразява само в осигуряването на подслон, дрехи, играчки, храна, дълбоко грешите.

За здравето на детето е особено важен и психологическият комфорт.

На първо място, то силно се нуждае от вниманието на мама и татко. Наясно сме, че в днешното свръхнатоварено ежедневие остава все по-малко време за игри и закачки с наследниците ни. Но 30 минути не са чак толкова много, за да не можете да ги отделяте всеки ден, нали? Гушкайте се, поговорете или поиграйте на нещо весело с мъника, това е изключително ценно за него, а, оттук и за здравословното му състояние.

И ако се чудите защо честите боледувания започват именно с тръгването на детето на ясла или градина, ето и логичния отговор.

Този момент силно стресира малкото заради раздялата с родителите и големите промени около него – нови хора, нова обстановка, нов режим, нови правила за дисциплина.

Организмът реагира на стреса с повишени нива на адреналин и кортизол (т. нар. „стресов хормон”), както и със загубата на един много ценен за всеки човек минерал – калцият. Той е изключително важен в ранна детска възраст, не само защото участва в изграждането на зъбите и костите. Калцият играе съществена роля в процесите на растеж и делене на клетките във всички тъкани и засилва защитата на организма срещу вирусите, като активира производството на имунни клетки. Затова стресът и загубата на този минерал води до отслабване на имунитета и детето става силно уязвимо към заобикалящите го вируси, които, впрочем, са над 200 вида.

Ето защо психолозите препоръчват, независимо колко е голямо детето, преди тръгване на ясла или градина подробно да му обясните какво го очаква там. Описвайте му с възможно най-много детайли как ще преминава ежедневието му, колко забавно и хубаво ще бъде. И задължително го уверете, че след всички тези игри и забавления то винаги ще се прибира вкъщи. Така ще му помогнете да се адаптира по-бързо към тази важна и непозната крачка в живота.

Въпреки предварителната подготовка, някои деца са по-чувствителни, силно привързани към мама и страдат много при тръгването на детско заведение. А това се отразява негативно на имунната система. Обикновено такива малчугани бързо се разболяват, налага се да останат вкъщи, докато оздравеят. След което трябва отново да се върнат в яслата или детската градина, това ги стресира, имунитетът пада, скоро идва новата инфекция, следва домашно лечение и всичко се повтаря пак и пак…

Не чакайте да потънете в омагьосания кръг на болестите. Това е изтощително както за детето, така и за вас.

Вземете мерки, с които да подсилите имунитета на малчугана, боледуванията да не бъдат толкова чести и инфекциите да преминават по-леко. Лесен и безопасен начин да го направите е с помощта на хомеопатия. Доказано ефективен за тази цел е хомеопатичният препарат Имунокинд. Той е създаден специално за деца от 0 до 6 г. Благодарение на 4-те си активни съставки, 3 от които са калциеви съединения, той покрива повишената нужда от калций в тази крехка възраст. Имунокинд укрепва лигавиците на дихателните пътища, които са първата бариера срещу проникването на болестните микроорганизми. Освен това подсилва организма да се справи с респираторните инфекции и защитава от характерните за възрастта респираторни вируси.

Последни клинични изследвания доказват, че децата, които приемат Имунокинд, стигат до лечение с антибиотици 3 пъти по-рядко от тези, които не използват медикамента. Също така терапията с лекарството води до повишаване на апетита, което е още един плюс за родителите на злояди деца.

Можете да давате Имунокинд всеки път, когато сметнете за необходимо. Приемат се по 3 таблетки дневно – например една таблетка сутрин, една на обяд или привечер и една преди лягане. Препоръчително е да има поне 15-20 мин. интервал между взимането на лекарството и консумацията на храна. Важно е и да давате лекарството минимум 1 месец, защото калцият се натрупва бавно в организма. Резултатите ще бъдат най-добри, ако употребата му продължи 3 месеца.

Приемът на Имунокинд много успешно се комбинира и с имуностимулиращата комбинация от Шуслерови соли. Тя включва соли №3 железен фосфат (по 2 табл. сутрин), №6 калиев сулфат (по 2 табл. на обяд) и №7 магнезиев фосфат (по 2 табл. вечер). Сол №3 подобрява кислородното насищане на тъканите и организмът по-бързо и ефективно се справя с атаките на вирусите. Сол №6 укрепва кожата и лигавиците на носоглътката, които ни защитават при контакт с болестните микроорганизми. А сол №7 има доказано успокояващо действие и е много ценен помощник в периоди на стрес.

Пожелаваме успех и весели игри на всички дечица през новата учебна година! А на всички родители напомняме, че каквото и да се случва, не трябва да се ядосваме на децата си. Те не са виновни, че боледуват. Подхождайте винаги с любов и нежност, защото най-силното лекарство е любовта.