Автор
Woman.bg

Как да стопите мазнините около корема за 10 дни

Рейчъл Аттард е фитнес инструктор, която се радва на широка популярност и като инстаграм блогър. Специално пред „Дейли мейл“ тя споделя тайната си за перфектна фигура и издава своите златни правила за стопяване на мазнините около корема само за 10 дни.

View post on Instagram
 


Стъпка 1: Разберете какъв е вашият тип тяло

За личния треньор е от голямо значение да знае какъв е типът на вашето тяло, тъй като всеки един от тях се нуждае от определен тип упражнения. „Типът на тялото ви силно влияе върху начина, по който губите мазнини и тегло. А това означава, че усилията ви за тренировка и диета трябва да бъдат съобразени с вашето индивидуално телосложение“, обяснява Рейчъл.

Най-общо има три различни типа конструкции: ендоморфна, ектоморфна и мезоморфна.

Ендоморфна конструкция

Тялото с ендоморфен тип конструкция наддава мазнини много лесно. Неговите типични черти са: меко и заоблено, изисква повече усилия за загубата на мазнини, сравнително по-бавен метаболизъм. Характерно е с женствените си извивки тип "пясъчен часовник".

Известни дами с такъв тип телосложение са: Ким Кардашиян, Скарлет Йохансон, Кейт Уинслет и Дженифър Лопес.

Мезоморфна конструкция

Тялото на мезоморфите има едра костна структура, големи мускули и право атлетично телосложение. Мезоморфната конституция е най-добрият тип тяло за бодибилдинг, фитнес и спорт изобщо. Смята се, че притежателите на този тип тяло губят тегло по-лесно от ендоморфите. Други типична черта за мезоморфа е твърдо тяло с добре оформени мускули. Жените с този тип конструкция нямат изразена талия. Натрупват излишните калории предимно под формата на мускулна маса. Имат бърз метаболизъм и лесно горят телесните мазнини.

Известни дами с такъв тип телосложение са: Джиджи Хадид, Дженифър Лорънс, Адриана Лима и Ирина Шейк.

Ектоморфна конструкция

Ектоморфът е типично слабият човек. Той има лека конструкция, с малки стави и крехка мускулна маса. Обикновено ектоморфите имат дълги и тънки крайници с жилави мускули. Трудно наддават на тегло. Имат плосък гръден кош. Жените са с малки гърди и тесни рамене. Характерен за тях е интензивният метаболизъм, което кара тялото да изгаря калориите изключително бързо. За да наддават на тегло, ектоморфите трябва да консумират значително количество калории.

Известни дами с такъв тип телосложение са: Карли Клос, Кийра Найтли, Ума Търман, Лиса Кудроу.

Стъпка 2: Обърнете внимание на храната

След като идентифицирате типа на тялото си, Рейчъл съветва да преминете към втората стъпка – избор на храна. Менюто трябва да е съобразено с вида на телесната конструкция. Но това, което притежателите на всеки един тип телосложение трябва да направят, поне в рамките на десет дни, е да забравят всички вредни продукти, лоши въглехидрати, мазна и преработена храна, захарни изделия и алкохол.

View post on Instagram
 


Вместо това се заредете с храни, подходящи за вашия тип тяло, като в рамките на десет дни се стараете да следите за количеството калории.

Стъпка 3: Намалете стреса

Колкото по-малко стрес, толкова по-малко мазнини. Когато сте подложени на стрес, тялото освобождава хормона на стреса - кортизол, в резултат на което тялото ви съхранява мазнини и по-специално около стомаха. За целта е достатъчно да ограничите задачите, които ви натоварват психически и емоционално и да намирате повече време за занимания, които ви носят удоволствие.

Стъпка 4: Тренирайте правилно

Следвайте точно препоръките на вашия инструктор по време на тренировки. Те трябва да бъдат съобразени с вашата конструкция.

View post on Instagram
 


Ако сте с ендоморфна конструкция, трябва да знаете, че голяма част от теглото ви се дължи на натрупаните в него мазнини, а не на мускулатурата. За да изгорите мазнините, трябва да наблегнете на кардиотренировките и упражненията с тежести, съветва Рейчъл.

Тренировките при мезоморфна конструкция на тялото трябва да включат базови фитнес движения и по-малко кардио. Постигат се добри резултати, придържайки се към високовъглехидратни диети.

Ако структурата ви е ектоморфна, тренировките трябва да бъдат кратки и интензивни, с акцент върху големите мускулни групи, препоръчва известната фитнес блогърка.

View post on Instagram
 

Четете още: Краси Георгиев, ултрамаратонец: Силен е този който продължава да става винаги след като падне на земята