Автор
Woman.bg

Как принцеса Даяна е представяла евтините си украшения като скъпи бижута

Принцеса Даяна е обожавала да „тролва“ качествено журналистите. Един от най-ярките примери за това са появяванията ѝ с бижута, които репортерите неизменно смятали за скъпи произведения на бижутерското изкуство.

През 1985 г. по време на посещението си в Италия лейди Ди, както винаги млада и усмихната, се показала пред италианците с чудесен тоалет в нежно-розов цвят, съчетан с перлена огърлица-чокър и разкошни обици с перли във вид на сърца. На следващия ден след поредната триумфална публична поява на принцесата на Уелс цялата светска преса неуморно обсъждала великолепния перлен комплект на съпругата на британския престолонаследник. И никой не подозирал, че всъщност украшенията на принцесата са били купени в малкото магазинче Butler & Wilson на улица "Фулъм" за смешната сума от около 50 паунда.

Неведението на репортерите и възхищението им от бижута, които всъщност нямат особена стойност, искрено забавлявали Даяна. Перлените обици станали първата покупка на лейди Ди в дотогава още безизвестния магазин Butler & Wilson. След това, както си спомня личният ѝ бодигард Кен Уорф, тя посещавала магазина веднъж на всеки два-три месеца.

Собственикът на магазина Саймън Уилсън много скоро спрял да се изненадва от визитите на принцесата. „Тя се държеше като най-обикновен купувач, само дето понякога носеше шапка с козирка и беше придружена от бодигард. Можеше спокойно да доближи допаднала ѝ обица до ухото си и да попита други клиенти как ѝ стои бижуто. Те пък, от своя страна, едва не припадаха, когато я разпознаваха“, споделя Уилсън 20 години след смъртта на прочутата си клиентка.

Впоследствие Даяна неведнъж се появявала публично, демонстрирайки бижута от бюджетната ценова категория. Веднъж например тя посетила балетен курс с елегантна огърлица от мъниста във вид на морски звезди и камъни оникс (фалшиви, разбира се). Украшението се съчетавало страхотно с изумруденозеления тоалет на принцесата, но струвало къде по-евтино от роклята.

Лейди Ди обичала да носи и брошки. Една от тях във вид на змия била прекрасно интегрирана в тоалет, който принцесата на Уелс си избрала за рок концерт през 1986 г.

Много скоро за увлечението ѝ по евтините бижута разбрал и принц Чарлз. Докато бил в Чикаго, той закупил от местния клон на Butler & Wilson голяма брошка във вид на звезда в милитари стил. Принцесата я сложила след няколко месеца, забождайки я на рокля на луксозната марка Murray Arbeid.

Брошката струвала само 48 паунда.

Принцесата на Уелс си падала доста по украшенията във вид на звезди. През 1988 г. например специално за мероприятие в Операта в Сидни тя купила от Butler & Wilson масивна шнола, инкрустирана с камъчета. Повечето почитатели на принцесата наивно сметнали евтините стъкълца за истински диаманти.

Най-забавна реакция от репортерите обаче Даяна получила след появата си с оригинални за онова време обици във вид на месечини, които принцесата на Уелс носила при посещението си в Саудитска Арабия. Направени от позлатен метал и обилно инкрустирани с камъчета, те отдалеч наистина приличали на безценен (а тоест изработен от истинско злато и диаманти) подарък от някой богат и щедър шейх. Именно това си помислили абсолютно всички светски хроникьори от онова време.

Даяна, както си спомня бодигардът ѝ, много се забавлявала от догадките на репортерите относно предполагаемата стойност на нейните „обици от шейх“. Докато вестниците споменавали суми, измервани в десетки хиляди долари, принцесата само се подсмихвала, поглеждайки дрънкулката си от Butler & Wilson на стойност 23 паунда. Това било нейната малка тайна и цялата абсурдност на ситуацията твърде много развеселявала принцесата, за да си позволи тя да развали магията и да назове реалната цена на някои свои украшения.