Автор
Woman.bg

Как жените губели девствеността си в миналото

В историята на различните народи съществуват традиции – и смешни, и чудновати, и дори зловещи, свързани с едно от най-важните събития в живота на жената – първата брачна нощ. Или казано по друг начин – загубата на девствеността. Ако се чудите още защо говорим за първата брачна нощ и девствеността като за едно и също нещо, ви каним да се впуснете заедно с нас в едно шеметно приключение назад във времето и да надникнем в някои от най-интересните обичаи и ритуали, с които жените се разделяли със своята невинност.

По света има много страни, в които жената, лишена от девственост, била голям срам за семейството си и никога не можела да се омъжи. В някои африкански племена например, дори убивали жената, ако в първата брачна нощ се установи, че тя не е девствена. Много от изброените по-долу случаи доказват, че първата брачна нощ е била равносилна на изнасилване, а отношението към девствеността се люшкало между двете крайности – приема се като голяма ценност или като нещо, от което е по-добре да се отървеш.

Страните от Месопотамия

Преди около 2500 г. гръцкият историк Херодот пише, че във Вавилон момичетата, преди да се омъжат, отивали в храма на богиня Афродита. Настанявали се в градините и чакали някой минаващ мъж да отнеме девствеността им. Не им било позволено да отказват, независимо от това дали мъжът им харесва, или не. Случвало се по-грозноватите момичета да чакат с години.

Колумбия

В Колумбия майката имала ключова роля. На нея се гледало като на тартора на групата. В някои области на Колумбия, те имали и малко по-различна функция. Там жените можели да правят секс само и единствено със законните си половинки, но първата брачна нощ се разигравала пред очите на майката на булката, която била нещо като свидетел на отнемането на девствеността.

Чувашите

В традицията на чувашите – тюркоезичен народ от източната част на европейска Русия, в дома на булката женихът влизал със закачена разноцветна кърпа и много сватбари. През това време невестата с много плач се прощавала с роднините си. Сълзите символизирали тъгата по невинността, с която девойката се разделяла завинаги. Първата брачна нощ младоженците прекарвали на някое изоставено място. Целта била да бъдат далеч от всякакви роднини, да са спокойни и да не ги притесняват, за да зачене жената възможно най-бързо.

Русия

В древния руски брачен обред е съществувал народен обичай най-старшият болярин да остане заедно с младоженците през цялата тяхна първа брачна нощ. Ако женихът не се справи със съпружеските си задължения, тогава боляринът бил длъжен да го замести.

Близкия Изток

В Древен Египет, Саудитска Арабия и много от другите мюсюлмански държави и досега се е съхранил обичаят за тържествена дефлорация, когато девствената ципа се разкъсва с показалеца на дясната ръка, обвита със специална бяла тъкан, чието единствено предназначение е да придобие ален цвят. Дефлорацията се извършвала непосредствено преди двойката да встъпи в законен брак. Лишаването от девственост се считало за отговорна и опасна работа.

Древна Индия

Също като в страните от Близкия Изток процедурата по дефлорация се изпълнявал от наети срещу заплащане хора, специално обучени на това „майсторство“. Решението за отвеждането на девойката към такъв специалист се взимало единствено от майката. Отнемането на девствеността ставало с помощта на специален фалос от камък, дърво или друг материал. След това във влагалището на момичето се слагал специален набор от целебни листа и билки.

Северна Словакия, Босна, Черна Гора

В тези страни невестите били лишавани от невинността си от близък приятел на младоженеца. Изпълняващият длъжността се е считал за главен и най-почетен гост на младоженците по време на сватбата.

Тибет

В Тибет да вземеш девствена жена се е считало за нарушение на закона. Ако в селото са разбирали за такова нещо, са имали правото дори да прогонят младите. И не само това. Вярвало се е, че до сватбата момичето е трябвало да се отдаде на не по-малко от двадесет мъже. Колкото по-опитна в сексуално отношение била една жена, толкова по-желана била тя за съпруга.

О-в Суматра

При племена от остров Суматра бащата на булката бил длъжен да я дефлорира преди сватбата. Задължително му помагал чичото на невестата, независимо от възрастта му. Случвало се е за ритуалната процедура около леглото на нещастната младоженка да се съберат до 25 мъже на възраст от 10 до 70 години.

България

В България девствеността на жената била установяване с кръвта върху бялата ѝ кенарена риза или на платно, върху което младоженците правели любов. След края на първия полов акт платното се изнасяло от кума и било поставяно на показ пред всички гости на сватбата. След като се убеждавали, че невестата е честна, сватбарите пиели блага ракия.

Четете още: Най-странните секс ритуали по света (18+)