Консултирахме се с моден дизайнер, за да уточним кои дрехи са неподходящи за дами на „елегантна“ възраст.

На 40+ години жената вече е развила внимание и предпазливост в модния си усет – тя е изучила достойнствата и недостатъците на фигурата си и знае, че на тази прекрасна възраст е опасно да изпада в крайности. Или пък… не знае? Нека ви препитаме, за да видим дали не сте пропуснали нещо.

Правило № 1. Чувство за мярка


На жените на 40 + понякога им е трудно да решат към коя категория ще спаднат – към „вечно младите“ (които необяснимо защо ходят на партита с розови „балерински“ полички и суичъри с Доналд Дък) или към „достойно остарелите“. Във втория случай дамите започват да се гушат в необятни чували, да носят нелепи широкополи шапки и ужасни остроноси боти, сякаш демонстрирайки, че младостта им си е заминала.

Но това е абсолютно неправилен подход! 40 + е най-красивата и елегантна възраст. Можете да се обличате във всякакъв стил! Само че с чувство за мярка. Искате прокъсани дънки и бомбър с лика на анимационен герой? Няма проблеми, но носете тези дрехи на семеен пикник или на детски рожден ден, а не в светска обстановка.

Златната среда може да се постигне с гардероб, съставен от дрехи с класически фасон и някои нетрадиционни и ярки акценти – дънки с един-два прореза + класическо сако; модерни лоуфъри със семпла кожена чанта; сандали с бели чорапи и неочаквано строга бяла риза с тясна миди-пола. Всичко това ще ви стои хем ефектно, хем достойно, повярвайте ни.

Правило № 2. Небрежността е най-лошият ви враг

На 40 + трябва преди всичко да изглеждате спретнато! Може да не сте облечени нито модерно, нито стилно или „богато“ с маркови дрехи. Но задължително трябва да сте спретнати. Многослойните тениски, суичърите с качулка, грънджът и размъкнатият стил са неуместни на тази възраст. Това, което стои отлично на млади момичета, изглежда глуповато на жена на средна възраст.

Правило № 3. Запазете си високото самочувствие за други сфери


Дори ако на 40 + имате фигурата на Никол Кидман, недейте да я демонстрирате натрапчиво. Разбира се, можете да се хвалите с нея пред мъжа си, но широката общественост няма да оцени положително разголените ви тоалети.

Една дама на 40 + години, облечена с къси шорти и изрязана над пъпа тениска, изглежда пошло. На плажа или на излет – може! Но недейте да „блесвате“ с голите си бедра под път и над път през цялото лято.

Същото важи и за късите поли. Може да имате прекрасно стегнато дупе, над което да сте работили месеци наред във фитнеса! Въпреки това на 40 + не акцентирайте вниманието върху задните си части с къса пола – подобна дължина стои идеално само на млади и слаби момичета, и то в комбинация с по-затворено горнище. А вие наблегнете на елегантните тесни поли до и под коляното.

Правило № 4. Големите чанти са само за плажа


Има една такава тенденция – навърши ли жената 40 години, веднага развива страст към огромните бездънни чантища. Дамите си умират да мъкнат тези безформени чували за картофи! Моля ви, недейте така. На пазара е пълно с ярки и стилни дамски чанти. Оставете огромните торби за плажа! Ако не искате да си лепнете 10 години отгоре, наблегнете на елегантните дамски чанти с размер на дебела книга.

Правило № 5. Черно и отново черно


Няма нищо лошо в черния цвят. Той може да бъде и разкошен, и убийствен едновременно – в зависимост от това с какво го комбинирате. Отличен пример ни дава холивудската актриса Даян Кийтън. На 72 години тя е все така ослепителна с черен разширяващ се надолу панталон, черно поло и страхотни ярки аксесоари – червена чанта, обувки в сочен оттенък, ефектни бижута. И ето че виждаме пред себе си не грохнала баба, а истинска икона на стила!

Черният цвят определено е чудесен, а строгостта му ни позволява да оформим отличен делови тоалет. Ако обаче искате да ползвате черното в по-фриволни ситуации, наблегнете на акцентите. През пролетта можете да подберете към елегантното си черно палто светли обувки, като допълните образа си с шал в свеж цвят. Бижута, чанти, ръкавици – всеки един ярък акцент ще ви направи истинска кралица!

Правило № 6. Овърсайз – само един брой


На 40 + трябва да сте особено предпазливи с огромните дрехи. Свободният пуловер може да стане основен акцент в образа ви, но трябва да спазите едно правило – по вас трябва да има само една овърсайз дреха наведнъж!

Обемни палта, свободни дънки, пуловери, които можете да заемете от гардероба на мъжа си – това са ключовите детайли за стила овърсайз. Но само ако са хармонично балансирани с останалите елементи!

Ако залагате на обемен панталон, блузата ви трябва да е тясна. Искате да облечете широк пуловер или торбест кардиган? Съчетайте ги с тясна елегантна пола или скини-джинс. Овърсайз-дрехата трябва да е единствена в композицията! Освен това не бива да се съчетава с твърде крещящи бижута и аксесоари - за сметка на това ярките щампи са идеални за овърсайза.