Автор
Ева Григорова

Какво да правим, когато детето е под карантина и вече сме изчерпали всичките си идеи

Омикрон е във вихъра си и все повече семейства остават карантинирани у дома. Реалността, в която живеем изисква да бъдем гъвкави, със силна психика и доста комбинативни.

След няколко локдауна, непрекъснати лоши новини и противоречива информация обаче, за голяма част от родителите вече е трудно да бъдат креативни и спокойни с децата си, когато за пореден път се окажат под карантина. За това днес подготвихме няколко идеи, които биха могли да са ви от помощ, ако сте в тази ситуация.



Кодово название “скучно ми е”

Сигурно сте го чували милион пъти “мамо, скучно ми е”, а цялото ви тяло буквално настръхва, когато трябва да се справяте с тази ситуация за пореден път. Първото и най-важно нещо, което е добре да знаете е, че за децата е добре да им бъде скучно, защото това развива тяхната креативност. Когато на едно дете му е скучно, то разбира че трябва само да се погрижи, за да измисли нещо забавно и интересно, с което да се занимава. Така че, ако на вашия мъник му е скучно, понякога се опитайте да му дадете пространство да помечтае. Няма как да забавлявате детето си 100% от времето, бихте могли да му осигурите пособия като блокчета за рисуване, пастели, пластелин или Лего, но след това е добра идея то само да измисли заниманията си.



В други ситуации “скучно ми е” е кодово название затова, че детето ви се нуждае от вашето внимание и от време, прекарано с вас. Това може да звучи странно, след като по цял ден сте заедно, но тук е важно колко от този период прекарвате в активни занимания. В такъв случай е добре да му дадете възможност да ви помогне в нещо, което правите, дори то да е чистене, готвене или подреждане.

Буркан с активности

Бихте могли да си направите и буркан с активности, който заедно да наречете “Мамо, скучно ми е”. В него можете да сложите разнообразни дейности и когато чуете репликата от детето си, да му предлагате буркана и то да тегли една от тях. Можете да сложите неща според интересите и възрастта на детето си. Ето няколко примера: “Направи си крепост от възглавници”, “Помогни с подреждането на мама” или пък “Нарисувай картичка за баба”.



Ето и още забавни идеи, които ще ви бъдат от помощ:

- Направете играчка от стар чорап - вземете стар чорап и маркери и направете играчка от него, след това можете да си организирате и забавен домашен куклен театър

- Направете си постер “Когато стана голям” - на голям лист хартия нарисувайте заедно с детето си постер, който да представя нещата, които иска детето ви да бъде, когато порасне - той може да се превърне и в чудесен спомен, който да пазите за вбъдеще

- Търсене на съкровище - скрийте някакъв предмет у дома, направете карта на съкровищата и дайте задача на детето си да открие предмета

- Направете си арт колаж - изрежете от каталози и списания различни картинки и си направете арт колаж

- Направете фотосесия на плюшените играчки на детето - не забравяйте да ги облечете подходящо

- Колаж “всичко, което обичам” - колаж от нещата, които детето ви обича най-много

- Детето експерт - изберете интересна тема за детето, изчетете възможно най-много информация за нея и след това вдъхновете мъника да направи презентация. Може би иска да стане експерт по динозаври, луната или дори любимото си филмче?

- Научете нов фокус

- Направете си пикник у дома