Автор
Woman.bg

Какво докарва най-много стрес на жените? Отговорът ще ви изненада

Кой е основният причинител на стрес в живота ви? Това попитаха 7000 омъжени жени с деца в изследване на таблоида Mirror. Резултатите обаче се оказаха неочаквани. Вижте какво най-много мъчи семейните дами.

Почти половината от анкетираните, 46 процента, са посочили като основен причинител на стрес в живота...мъжете си. Именно съпрузите, а не децата, са главният източник на напрежение за тях, при все че жените отчитат всички проблеми и минуси при отглеждането на подрастващите.
Оказва се, че за повечето майки съпругът е в ролята на "по-голямото дете", къса им нервите и им докарва повече главоболия, отколкото малчуганите в семейството. Жените също така признават, че страдат заради липсата на разбиране и диалог с половинката си, което води до разклащане на единството в "отбора".

Три четвърти, или цели 75 процента от участничките в изследването, признават, че домашните задължения лежат основно на техните плещи, времето не им стига и непрекъснато страдат от невъзможността "да огреят" навсякъде. В резултат от това доста от започнатото от тях остава недовършено.
Всяка пета жена се оплаква и от липса на подкрепа в разрешаването на ежедневни проблеми и ситуации.

Анализирайки крайните резултати от анкетата, психотерапевта и писател Хал Ранкел стигнала до обобщението, че " проблемът не е само в мъжете, а в брака като такъв". Според нея "бракът е доста по-мъчителен от възпитанието на децата", смята Ранкел. Затова и тя е уверена, че съпружеският живот като цяло се явява стресов в природата си.

Оказва се, че не само жените се чувстват недооценени в семейството. Това признават в анкета 1 500 семейни мъже с деца. Те също страдат, че не получават нужната подкрепа от половинките си, въпреки че считат, че правят всичко по силите си за общото благополучие.