Автор
Антония Дамянова

Какво означават необичайните черни маски, с които се появяват футболистите на Мондиал '22 (Снимки)

Всяко футболно първенство може да се похвали със своите куриозни случки, факти и събития. Например това е първото Световно първенство, което се провежда през зимата (и напълно логично, тъй като градусите в Катар през лятото са прекалено високи).

Мондиал 2022 е и първото Световно първенство, в което стадионите са оборудвани с охлаждащи въздушни системи, за да направят преживяването на фенове и футболисти по-комфортно. Той е и най-скъпото Световно първенство - от предварителни сметки домакините от Катар са инвестирали около 138 млрд. евро, което е почти десет път повече от предишното най-скъпо първенство - Русия 2018. Катар е най-малката страна домакин на Мондиал, като втората най-малка страна домакин остава Уругвай.



Тази година обаче Мондиал 2022 направи вречатление и с още нещо - футболисти от различни държави играха със странни черни маски, което провокира феновете да сравняват дегизировката им с тази на различни популярни герои от филми, книги и мюзикъли, сред които Ханибал Лектър или Фантома на операта.



Всъщност тук изобщо не става дума за някакъв ексцентричен моден аксесоар или екстравагантна приумица на отделните играчи, а за средство, свързано със здравословен проблем.

С такава маска, пасваща на формите на лицето му, наскоро излезе Йошко Гвардиол от хърватския национален тим на футболната арена в Доха по време на мачовете на страната си срещу Мароко и срещу Канада.

Маската е предпазна мярка заради счупен нос и наранявания по лицето му, които 20-годишният футболист на Лайпциг получи по време на мач с клубния си отбор по-рано този месец.

С подобна маска на терена излезе футболистът на Южна Корея - Хюн-мин Сон.

Травмата в околоочната зона също е получена по време на мач с клубния му отбор Тотнъм. "По-удобна е, отколкото си представям", коментира той маската, изработена от карбонови влакна.

Заради контузия в лицевата област, получена на футболната арена с клубния му тим Кьолн, с черна маска игра и Елиес Скири от отбора на Тунис. С нея спортистът излезе на мачовете срещу Дания и Австрали заради счупена скула.

Четете още: Светът е обърнал поглед към Доха, но какво е да си жена там