Какво се опитва да ви каже тялото ви, когато се събуждате по едно и също време през нощта

Проучване, проведено през 2019 г. над американци на възраст между 13 и 64 години, разкрива, че 43 процента от хората рядко или никога не спят добре през нощта. Анкетата установява още, че около 60 процента от хората изпитват проблем със съня всяка или почти всяка нощ.

И така, защо не можем да заспим или защо се събуждаме през нощта, в повечето случаи по едно и също време, и не можем да заспим? Според традиционната китайска медицина отговорът на този въпрос зависи от конкретното време, през което човек непрекъснато се събужда през нощта. Въз основа на тази идея различните органи на тялото стимулират специфични емоции и духовни състояния.

Сънят е изключително ценен в китайската медицина и е решаващ аспект за физиологичното и духовно благосъстояние на човека. Една от теориите за съня, използвана от китайските лекарите за обяснение на неговия цикъл, се нарича „шен“ - тя е свързана с мисълта, състоянието на съзнанието и умствените функции, които пряко влияят върху физическото състояние. Според теорията телата ни са проектирани така, че да следват естествения ритъм „шен“- мисълта. Това означава, че ако през деня сме натрупали много негативни емоции и преживявания, сънят през нощта може да се окаже не толкова спокоен и непробуден.



Така че, ако редовно се събуждате по едно и също време всяка вечер, не пренебрегвайте сигналите на тялото си. В зависимост от това в кой интервал от нощта се събуждате, означава, че тялото ви се опитва да ви алармира за конкретен проблем:


Проблем със заспиването между 21:00 и 22:00 ч.: Вие сте в стрес...

Стресът е състояние на напрегната мисъл. Непрекъснато мислим за хиляди неща наведнъж и очакваме да ги изпълним перфектно. Ако се намирате в подобно положение, значи е настъпило време да се обърнете към помощта на нощната медитация. Тя позволява на тялото ви да влезе в състояние на спокойствие, което да ви откъсне от напрегнатите мисли от изминалия ден. Като за начало може да си пуснете успокояваща тиха музика в продължение на около половин час преди лягане. Хармоничните звуци помагат да забавите мозъчната си активност като подготовка за дългата нощна почивка. Докато се наслаждавате на релаксиращите звуци, вдишвайте бавно и дълбоко, за да забавите сърдечната честота.

Събуждане между 23:00 и 01:00 ч.: Изпитвате емоционално разочарование...

Традиционната китайска медицина отдава проблемите със съня през този период от време на жлъчния мехур, който е част от това, което контролира нашите емоции. Когато жлъчният мехур е балансиран, ние се чувстваме щастливи и доволни. Но ако изпитвате липса на обич, емоционален дисбаланс, проблеми с вземането на решения или плахост, жлъчният ви мехур не е синхронизиран.

Събуждане между 01:00 и 03:00 ч.: Ядосан си...

Гневът е свързан с черния дроб. Когато изпитваме чувства на недоволство, които остават неизразени, те се натрупват с течение на времето в черния дроб. Така че, когато се опитвате да спите през нощта, тялото ви напомня за това неприятно усещане нощ след нощ по едно и също време.

За да преодолеете това ужасно състояние, важно е да осъзнаете нуждата си да изразявате емоциите си. Когато изпускаме чувствата си, ние имаме способността да укрепваме взаимоотношенията, както и да освобождаваме негативните енергии от пребиваването им в нашето съзнание. Задържането на негативната енергия води до постоянно тежко бреме на мислите и чувствата ни, което неминуемо изплува през нощта в периодите на почивка.

Събуждане между 3:00 и 5:00 ч.: Висша сила се опитва да ви каже нещо...

Това е времето, когато белите дробове са най-активни. В традиционната китайска медицина белите дробове са отговорни за придвижването на енергията през цялото тяло, както и за осигуряването на имунна защита. Известно е също, че те сигнализират за състояния на депресия и скръб.

Ако преживявате труден период от живота си и не можете да се освободите от неговото тежко влияние върху вас, може би е време да се доверите на силата на молитвата в един такъв момент. Вярата в закрилата на по-висши сили над нас винаги е действала лековито на човешката душа. Може би пък наистина има нещо, което ни пази. Достатъчно е просто да вярваме и да се молим за това, което искаме да ни се случи.

Събуждане между 5:00 и 7:00 ч.: Изпитвате дълбока обида...

Когато се събуждате през нощта по това време, вероятно преживявате дълбоко разочарование и обида, която сте допуснали да навлезе дълбоко в душата ви. Опитайте се да отхвърлите мислите от нанесеното ви оскърбление. Простете, забравете, изчистете мислите си от всичко, което ви носи негативни емоции и душевен дискомфорт.

Четете още: Изгонете стреса и болката с... чогафлоу