Автор
Теодор Муховски

Какво се случва с тялото ви, когато ядете кисело зеле

Киселото зеле е ферментирала храна, богата на витамини, антиоксиданти, минерали и ферментирали бактерии. Това е основна суперхрана за здравето на червата и доброто храносмилане.

Има много ползи от редовната консумация на кисело зеле. Този универсален продукт е източник на пробиотици и здравословни бактерии, които подпомагат работата на микроорганизмите в червата.

Според проучванията пробиотичните бактерии от ферментиралите продукти подобряват храносмилането, повишават имунитета, подобряват хранителния състав на храната и стимулират мозъчната дейност.

Редовната консумация на кисело зеле е важна за организма, тъй като то има редица ползи за здравето.

Подобрява храносмилането и укрепва микробиома

Киселото зеле е богато на пробиотици - полезни бактерии, които възстановяват баланса на микроорганизмите в червата (увеличават броя на полезните бактерии, потискат растежа и размножаването на патогенните). А пробиотиците са в състояние да облекчат симптомите на синдрома на раздразненото дебело черво (болка, дискомфорт, диспепсия), активно да се борят със запека и да подобрят микробиома.



Пробиотиците са идеалната храна за чревния микробиом, който играе важна роля за поддържане на здравето ни:

- подпомага усвояването на хранителните вещества;
- подсилва имунната система;
- предпазва от развитие на инфекции;
- осигурява целостта на чревната лигавица (лактобацилите произвеждат вещества, които възстановяват и уплътняват лигавицата).

Нарушенията в микробиома провокират развитието на хронични заболявания, стомашно-чревни възпалителни процеси и проблеми със сърдечносъдовата система.

Редовната консумация на кисело зеле значително понижава интензивността на газовете и намалява тежестта на нарушенията на изпражненията. Киселото зеле се препоръчва да се консумира след продължително приемане на антибиотици, за да се нормализира храносмилането.



Нормализира нивото на общия холестерол в кръвта

Киселото зеле влияе на метаболизма на мастните киселини в черния дроб и възпрепятства реабсорбцията на жлъчните киселини, като по този начин активно намалява нивото на "лошия" холестерол. Богато е и на фибри, които също спомагат за нормализиране на нивата на холестерола в кръвта, като почистват стените на кръвоносните съдове от продукти на обмяната на веществата.

Укрепва имунната система

Продуктът е пълен с рекордно количество витамин С. Около 30 мг витамин в 100 г от този здравословен деликатес, което, между другото, е дневната норма за възрастен човек.

Ежедневната консумация на зеле служи за добра превенция на авитаминозата и активира синтеза на колаген - основният компонент на съединителната тъкан на тялото.

Помага за отслабване и поддържане на здравословно телесно тегло

Редовната консумация на кисело зеле помага да отслабнете и поддържане на здравословно телесно тегло. Киселото зеле е добре балансирано, нискокалорично и съдържа рекордно количество фибри, които осигуряват дълготрайно усещане за ситост.

То намалява интензивността на разграждането и усвояването на мазнините от храната в червата: част от мазнините се отстраняват с фекалиите и не се усвояват, така че общото съдържание на калории в храната се намалява.



Има антиейдж ефект

Киселото зеле е богато на антиоксиданти и други растителни съединения, които забавят хроничните възпалителни процеси и поддържат клетките здрави. То може да забави свързаните с възрастта промени в очите, да предпази от развитието на дегенеративни заболявания.

Киселото зеле съдържа витамини В и А, К, Р. Благодарение на този състав продуктът има антиоксидантно действие върху организма, намалява вредното въздействие на свободните радикали, като по този начин подобрява здравето и състоянието на кожата и ноктите.

Кисело зеле всеки ден: ползи и вреди

Ако консумирате 100 г кисело зеле дневно, можете да си набавите дневната доза пробиотици.

Но прекомерната консумация на зеле (повече от 100 г дневно) е опасна за здравето: тя предизвиква диария, подуване на корема (метеоризъм) и редица инфекциозни и възпалителни чревни заболявания.

Въпреки ползите от киселото зеле, то има и вредни свойства.

Продуктът съдържа голямо количество сол, която се използва при готвене. Излишната сол задържа вода в организма и предизвиква подуване. Прекомерното задържане на вода повишава кръвното налягане и увеличава риска от образуване на камъни в бъбреците, сърдечни пристъпи, инсулти и други бъбречни заболявания.

На хипертониците се препоръчва да ограничат или изключат този продукт от диетата си.

Киселото зеле не предизвиква алергии, но може да увеличи производството на хистамин. Ако редовно се консумират големи количества зеле, съществува риск от алергични реакции към други храни.

При остри стомашно-чревни оплаквания също е препоръчително да се избягва, тъй като киселото зеле повишава киселинността на стомашната киселина. В същото време киселото зеле е профилактично средство при гастрит с понижена киселинност.