Камен Донев: Всеки мъж сам си поставя оценка, избирайки жената до себе си - някои избират шестицата, други се оценяват за среден

Той е от онези талантливи български творци, от чиито думи, образи и послания блика мъдростта на съзиданието, бунта на иронията, устремът към един по-красив и човечен свят.

Днес той празнува юбилей и навършва 50 години!

Смята, че простотията, мързелът, завистта и чалгата убиват вдъхновението в България, а мехлемът срещу тях е "влизаш в библиотеката и четеш". Категоричен е, че иронията е най-висшето чувство на интелектуално удовлетворение.

Винаги има какво да научиш от него, от неговите творби, обрулени от ветровете на времето, в което живеем. И докато се смееш или плачеш, да осъзнаеш, че няма по-велико чувство от обичта, от състраданието, от добротата на човешката душа. Да отвориш очи за стойностното и непреходното, за онези малки неща, които осмислят краткото ти човешко битие на фона на безумието от обсебващ материализъм, в който светът отдавна е затънал.



Той е Камен Донев - актьорът и режисьор, изиграл над 40 роли в театъра и киното и написал повече от 30 драматургични творби. Достоен наследник на незабравимите Крикор Азарян и Тодор Колев, в чиито клас в НАТФИЗ той завършва през 1993 г. За да се превърне в един от най-продуктивните и неподражаеми творци в историята на българското кино и театър. В артистът, който с малко думи казва много. Днес талантливият български актьор и режисьор навършва 50 години.

“Всеки мъж сам си поставя “оценка”, избирайки жената до себе си. Някои избират шестицата, други се оценяват за среден.”

“Простотията, мързелът, завистта и чалгата убиват вдъхновението в България, а мехлемът срещу тях е – влизаш в библиотеката и четеш!”

“Не пилешки, човешки дреболии, защото в пилешките няма нищо лошо."

"Прасето е една добра метафора за съвременния българин. То обича да го хранят, лута се по цял ден из кочината, същевременно е по някакъв начин доволно и агресивно."

“Човек има съзнателна и несъзнателна автобиография. За своята несъзнателна такава мога да кажа, че съм завършил специалности, за които не знам и не държа да знам.”

“…така да обичаш човека, че да искаш не да го притежаваш, а да му принадлежиш. Да го виждаш всеки ден, да живееш за него, а не за себе си. И на този свят, и на онзи! Завинаги!”

"Прасето е една добра метафора за съвременния българин. То обича да го хранят, лута се по цял ден из кочината, същевременно е по някакъв начин доволно и агресивно."

"Присъщо на младостта е това да искаш веднага да станеш номер едно."

"Когато човек коментира, трябва първо да си зададе въпроса – “А какво направих аз”."

Четете още: Днес гениалният Тодор Колев щеше да навърши 80! Да си спомним с обич за него