На днешния ден, 14-и ноември, всяка година отбелязваме Световния ден на диабета - коварната болест, за която все още няма лек. Началото на тази традиция е сложено през 1991 г. под егидата на Световната здравна Организация. Изборът точно на тази дата съвсем не е случаен. На 14-и ноември е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

Захарната болест е едно от най-разпространените социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, вероятно щеше да е третата по големина в света. Затова е важно да знаем някои основни факти за него.

Има два вида - тип 1 и тип 2. Разликата между тях е, че при единия се налага зависимост от инсулин. Тогава болният си го инжектира няколко пъти дневно, а при другия вид диабетикът приема специални лекарства и следва режим на хранене. Има една съставка обаче, която има магично действие и върху двата вида диабет и това е канелата. Нека се запознаем с достойнствата на тази уханна подправка.

Освен в сладкарството канелата се използва и в медицината и фармацевтиката.

Тя притежава общоукрепващо имунната система свойство. Освен това понижава кръвната захар. Именно заради това се препоръчва на хора, които страдат от диабет.

Неотдавна индийски учени проведоха изследвания с 14 здрави доброволци. Медиците изследвали нивото на глюкозата в кръвта им преди и след ядене на сладкиши с канела.

За да потвърдят хипотезата си, учените повторили експеримента с пациенти, които страдат от диабет. Месец и половина те били подложени на хранителен режим, който включвал високо съдържание на канела. Резултатите се повторили и диабетиците показали по-добри резултати при изследването на кръвната захар.

Според учените, ако на ден приемате 2 гр. канела, то тя ще намали нивото на кръвната захар до 29% след 40-ия ден.

Канелата притежава също силен антиоксидантен ефект. Ето защо при употреба на канела се наблюдава и понижение на нивото на холестерола и триглицеридите.

С това не приключват полезните свойства на канелата. Тя намалявя болки при артрит, стомашни киселини, смъква високо кръвно налягане.

Канеленото масло се използва при ухапване от насекоми и при кървене на венците.

То възпрепятства образуването на целулит, подобрява кръвоснабдяването на корените на косата.

Канелата облекчаваща състоянието при хранителни, алкохолни или никотинови отравяния.

Източник: ezine.bg

Четете още: Ядките, които ни правят здрави и красиви