Автор
Цвета Герчева

Капитанът на adidas Runners Sofia Надя Младенова: Не вярвам в бързото отслабване, заложете на цялостната трансформация

Не всеки ден можеш да срещнеш жена - световен шампион по карате Шотокан. Е, аз днес съм повече от късметлийка, защото самата Надя Младенова се съгласи да поговорим за спорта, за уроците в живота и за това кои са най-трудните моменти пред хората, решили да направят първата крачка в тренировките.

И освен, че съм ѝ голяма фенка и съвсем сериозно съм си обещала тази пролет да се присъединя към екипа на бегачите от adidas Runners Sofia, да разговарям с Надя се оказа истинско удоволствие. Удоволствието срещу теб да стои една силна жена. И така:


- Здравей Надя, благодаря, че се съгласи на това интервю. Ще ни разкажеш ли малко повече за себе си, познаваме те като красивото момиче, което сме виждали по време на някои кондиционни тренировки на открито. И все пак, ако трябва да завършиш изречението: "Аз съм...", ти би продължила с...

- Аз съм Надя Младенова и се занимавам със спорт от повече от 20 години. Бивш състезател съм в Националния отбор по карате и световен шампион в моята категория. Минала съм през почти всички възможни спортове в живота си и съм човек, който обича да експериментира. От карате до тренировки с тежести. От бягане на 100 м. спринт до 42 км. маратон. От йога до плуване и колоездене. В момента от спортна гледна точка се занимавам основно с бягане и триатлони, а от близо 3 години съм капитан на най-голямата общност от бегачи в София - adidas Runners Sofia.

- Каква е твоята тайна за перфектна кондиция? Диетата, редовните тренировки, това да се чувстваш щастлива? Сподели ни своята рецепта?

- Наистина няма еднозначен отговор на този въпрос, за всеки кондицията и здравето се изразяват в различни неща. Това, което открих при мен след дълги години "претрениране" е, че всяка крайност ни води рано или късно до незадоволителни резултати, бърнаут, загуба на мотивация и др. Когато човек се състезава професионално е много трудно да не изпада в крайности и за това винаги наблягам на това колко голяма разлика има между спорта за здраве и спорта за „високи постижения“. От земята до небето е!

В момента тренирам за здраве, храня се разнообразно и интуитивно и не следвам определена диета, но тренирам редовно, каквото ми се тренира – бягане, фитнес, плуване, колоездене, гледам да се забавлявам. А ако съм решила да се готвя за състезание, структурирам натоварването за да не „поредобря“ както имам навика да правя. Опитвам се да намеря баланс и все повече и повече ми се получава.

Тъй като се занимавам със спорт и здраве от доста години, преди известно време започнах да пиша и блог, като в него споделям всичките си т. нар. тайни и перипетии, през които съм минала в спортната ми кариера и личните ми борби. Така че тайни няма, всичко е тестване и адаптиране към това как реагират телата ни към това, на което ги подлагаме.

- Идва пролет и всички ние мечтаем за онзи чифт джинси от последния клас в гимназията, който пазим в гардероба за "ако някога отслабна пак". Какъв е твоят съвет към момичетата, които искат да се вталят за лятото? Вярваш ли в спешните диети?

- Тъй като освен като капитан на adidas Runners Sofia, съм и персонален треньор, работя с много хора, търсещи различни начини да влязат във форма. Наистина бързите диети са голям проблем, тъй като хората получават временни резултати от тях, т.нар. йо-йо ефект, а понякога дори биха могли да си докарат и сериозни здравословни проблеми. На всеки, който по някаква причина иска да свали излишни килограми, препоръчвам първо да започне да следи калорийния си прием и съответно енергоразход. С други думи, ако приемаме по-малко от колкото изразходваме, неминуемо ще свалим. Но това е само основата на уравнението. Освен това има стотици хормонални, когнитивни, общи здравословни процеси, с които трябва да се съобразяваме, ако искаме освен да влезем в дънките от гимназията, да сме и здрави, концентрирани, адекватни на работното място, щастливи, удовлетворени и да се радваме на живота. Основният ми съвет към желаещите да отслабнат е да не изпадат в крайности и да се опитат да започнат тази година своята лична „трансформация“ малко по-рано, за да не пострада и здравето им от желанието за бързи резултати Ако пък осъзнаят, че отслабването е не просто физически процес, а че ще трябва да погледнат и навътре в себе си, в страховете си и зависимостите си, тогава вече минават едно друго ниво... нивото на истинското здраве.

- Ти определено си момиче, което е влюбено в спорта. Когато стягаш сака за тренировка, кои са нещата, които никога не пропускаш да сложиш вътре?

- Много зависи от това, което ще тренирам Тъй като се занимавам с разнообразни спортове, в сака ми можете да видите от бански костюм и плувни очила, през маратонки за бягане в града или в планината, обувки за фитнес, до колоездачен колан с резервна гума, бутилка с вода и задължителния аксесоар за всякакви тренировки – безжичните ми слушалки (освен когато тренирам с група).



- Доколко е важно облеклото, когато тренираш. Кое за теб е на първо място - комфорта или визията? Или и двете?

- Всички, които като мен тренират на открито зимата, знаят колко е важно облеклото. Буквално то може да ти саботира цялата тренировка. В общи линии, ако е студено, за мен комфортът винаги е на първо място. Ако времето е благосклонно, се стремя да съчетавам и двете. За щастие имам доста разнообразни екипи от adidas и мога да не жертвам визията за сметка на комфорта (усмихва се).

- За много хора първата крачка в спорта е най-трудна. Първият един километър, изтичан в парка, и първите 5 клека с тежести..., те често попадат в графата "аз никога няма да мога да направя това". Какво ще посъветваш хората, които тази година са решили да се посветят на повече спорта, но все още се страхуват да направят първата тренировка?

- Наистина първата крачка във всичко в живота е най-трудна. Като треньор изпитвам голямо удовлетворение, когато видя някой да постига целите си и види, че всъщност може всичко, което си е намислил, стига просто да направи първата крачка внимателно и без крайности. Спомням си как един от бегачите в групата adidas Runners Sofia, на която съм капитан, не беше бягал и 5км. в живота си, а след една година бягане с нас успя да избяга първия си маратон (42 км). Въпросният бегач бе на 50 години и се справи повече от страхотно! Всичко е възможно! За мен едно от най-важните неща е човек да попадне в правилната среда. Точно както е в нашата група, там сме за да се подкрепяме един друг, както в една истинска общност.


- Ако говорим за бягане в парка или във фитнеса, кои са обувките, които ти лично предпочиташ и защо?

- Като цяло аз съм фен на бягането навън, а фитнеса е мястото, където тренирам сила и кондиция. Обувките, с които бягам в момента са новия модел на adidas - Ultraboost 21. Те са изключително меки и удобни за градско бягане и вече успях да ги тествам даже и на сняг, въпреки, че не са направени точно за такова време. Но пък се справиха учудващо добре. Според мен това е идеалната маратонка за бягане в града или в парка

- Когато избираме бягане за тичане, кои са основните параметри, които трябва да ни направят впечатление? Меката подметка, дишащата материя, удобството, или...?

- Много зависи от това какви са целите на човек, колко опит има, на какъв терен ще бяга, какви дистанции, кои модели са му удобни и кои - не. Като цяло съвета, който давам на всички, които ме питат с какво да направят първите си стъпки в бягането, е да започнат с модели от типа на Ultraboost или Supernova, тъй като те са подходящи за начинаещи в градска среда. Разбира се, ако ще се бяга в планината, бих препоръчала по-скоро серията Terrex, за писта - например Adizero. Доста е индивидуално наистина. Хубаво е да се направи анализ на бягането от специалист, който след това може да препоръча подходяща обувка, но и без такъв с малко тестване ще намерите своята.


- И за финал, обещай ни да си честна - представи си, че е неделя сутрин и излизаш да бягаш в парка. Какви маратонки си обула и какво си мислиш, докато си връзваш връзките?

- Когато времето е топло, неделите съм в планината, така че Terrex. Ако съм в града и не е много кално, сега си обувам новите Ultraboost 21. А докато си връзвам връзките, обикновено си мисля дали не съм забравила котлона включен и дали съм си заредила часовника, с който си следя бяганията. И също така какво ще хапна след това!

(в материала има продуктово позициониране)