Автор
Woman.bg

Кардиолози с революционно откритие: Важно е не колко, а кога пиете вода!

Със сигурност сте наясно с факта, че консумацията на вода е от изключително значение за човешкото здраве и цялостния жизнен тонус на организма. За вредите от обезводняването също сте чували. До какви ли не прозрения е стигнала медицината по този въпрос.

Знаем ли обаче как точно да задоволяваме оптималната нужда на организма от живителната течност, така че оптимално да го предпазим от двете крайности – дехидратация или предозиране.

Всеки лекар ще ви каже, че трябва да пиете колкото може повече вода. Обикновено съветите не надвишават 6-8 чаши, или 1,5-2 литра на ден. Никой лекар обаче не е в състояние да отговори на въпроси като: Въз основа на какви изследвания, кога и от кого се определя тази доза?

Истината е, че нуждата на организма от вода варира според климата, сезона, физическите натоварвания, възрастта, храненето и други фактори. А и когато на него му потрябва вода, той си има изработен сигнал да оповести на мозъка нуждата от жажда.

Всъщност вода има във всички храни. Тя е главна съставка на плодовете и зеленчуците – в краставицата и броколито например е около 90%, в пържолата е 65%, в хляба е 35% и т.н. С други думи половината от дневния прием на вода идва от храната.

Знаете ли всъщност, че митът за допълнителните 8 чаши е дошъл от една статия в американски ежедневник от 1945 г., в която се посочвало, че трябва да се пие по 1 мл вода на всяка калория храна. Учен от университета „Дармът“ обаче успял да разплете загадката и да открие източникът на информацията. Оказало се, че тя е извадена от армията, или по-точно – отнасяла се е само за войниците, изпращани да се бият в чужбина.

Ето какво сочат най-новите изследвания по въпроса с консумацията за водата, от гледна точка на кардиолозите:

1. 2 чаши, изпити непосредствено след събуждане помагат да се активизира функцията на всички вътрешни органи.

2. 1 чаша вода, изпита 30 мин. Преди всяко ядене ускорява обмяната на веществата и подобрява работата на храносмилателните органи.

3. 1 чаша вода преди баня под душа или ваната понижава кръвното налягане.

4. 1 чаша преди лягане, противно на наложеното досега мнение, намалява натоварването на сърцето.

Четете още: Ето я напитката, която ще ви спаси в горещините!