Картонените чаши са опасни за здравето? Ето как пластмасата може да погуби планетата и човечеството

След като светът поде борба срещу пластмасовите продукти, заменяйки ги постепенно с хартиени такива, оказва се, че и картонът съвсем не е чак толкова безвреден.

Учени от Лабораторията за измервания на материалите към националния институт по стандарти и технологии в Гейтърсбърг установили, че картонените чаши за кафе или чай може да отделят трилиони пластмасови наночастици в напитката, съобщи ЮПИ.

Изследователите открили, че покритието им изпуска повече от 5 трилиона наночастици на литър, когато в тях се налива гореща напитка.



"За сравнение 1000 частици с диаметър 100 нанометра се побират в ширината на човешки косъм", уточнява ръководителят на изследването Кристофър Зангмайстър.

Учените са изчислили, че с 13 горещи кафета или чай от картонена чаша човек поглъща еквивалента на една наночастица пластмаса на всеки седем клетки от тялото си. За да започне освобождаване на наночастиците, не е необходимо течността да е вряла, категорични са те.

"Броят на частиците, освободени във водата се увеличава бързо с повишаването на температурата до около 38 градуса по Целзий и след това остава постоянен", уточнява още Зангмайстър.



Според проучване от 2019 г. топлите напитки обикновено се сервират с температура от 54 до 70 градуса по Целзий. Припомняме, че през същата година Съветът на ЕС гласува по-строги правила относно ползването на пластмасови изделия за еднократна употреба с идеята те да бъдат заместени от картонени. Целта на новите правила е поетапното спиране от производство на пластмасови продукти със съдържание на заместители, като целта е от 2021 г. пластмасовите чинии, чаши, прибори, сламки да бъдат постепенно да бъдат заменени с картонени такива.

В съобщение на Съвета на ЕС се споменава още, че до 2029 г. 90 на сто от пластмасовите бутилки ще се събират разделно и поне 25% от тях до 2025 г., и 30% до 2030 г., ще се преработват. Към днешна дата етикетите на тютюневите продукти с филтри, чашките, кърпичките и балоните вече съдържат информация за това как те трябва да бъдат изхвърляни.



Към момента обаче данните продължават да бъдат стряскащи - само 9% от произведените общо 9 милиарда пластмасови изделия по света се рециклират, се казва в доклад на ООН.

И все пак Европа не е сама във войната срещу пластмасата. Страни като Япония, Мексико, Испания, Норвегия, Швеция отдавна вече са предприели и продължават да взимат сериозни мерки за ограничаване на производството и вноса на пластмаси. Някои по-напредничави в отношението си към пластмасата държави, като Канада например, пък абсолютно са забранили производството и вноса на пластмасови съдове и прибори, предназначени за деца, а също така и играчки, бебешки дрънкалки и дъвкалки, изработени от поликарбонат.

Въпреки добрите новини обаче, не липсват и такива с негативен характер. Стряскащи са данните, които разкриват все по-големите мащаби на производство на пластмаса в други точки на планетата. Количеството на произвежданата и изхвърляна пластмаса там непрекъснато се увеличава - от 2 млн. куб. м през 50-те на 20 век, до над 400 млн. куб. м към 2015 г. Не само това, но половината от пластмасата за периода е била произведената през последните 17 години.

Всъщност Европа поде голямата битка срещу пластмасата още преди четири години. Тогава еврокомисията в Брюксел окончателно гласува решението производството на пластмасовите прибори за сервиране, включително и мокрите кърпички, да бъде абсолютно забранено. Причината е повече от ясна - необратимата вреда, която всички тези отпадъци нанасят върху околната среда.



Знаете ли например, че времето, което е нужно за разграждането на една най-обикновена найлонова торбичка, е най-малко 400 години?! Безспорен е и фактът, че всичко, което причиняваме на майката-природа, се връща при нас, хората. С други думи токсичната среда рефлектира най-вече върху здравето на всички живи обитатели на планетата, включително и на теб, читателю! Трудно разграждащите се пластмасови отпадъци убиват стотици хиляди морски животни всяка година. Те се появяват в хранителната верига под формата на микропластмаса и пластмасови фрагменти, влизат в питейната вода и храната на хората, оказвайки пагубно влияние върху здравето на човечеството.

Днес всяка държава по света е изправена пред предизвикателството да каже „Не“ на пластмасовите продукти. Решения и алтернативи винаги могат да се намерят. Сред тях е и въвеждането на т.нар. „разградима пластмаса“, която вече е факт и у нас.

Един ден може би ще навлязат все повече биоразградими продукти, но дотогава по-важното е всички да осъзнаем сериозността на проблема и да обединим усилия в посока на неговото разрешаване. А то зависи не само от институциите, но и от всеки един от нас.

Четете още: Един милион видове вече са застрашени от изчезване